colors of raya

Hari Raya Aidilfitri is a day of many colors. Baju raya warna-warni. Kuih raya pun warna-warni. Reminded me of a friend during student days. Setiap tahun mak dia bekalkan kuih raya bawa balik hostel. Warnanya fulamak.. terang2 dan garang2.. electric blue, shocking pink, striking green.. nak makan pun takut.

Yang kelakarnya semua kuih dia ulang2 warna dan bentuk. Mula2 kuih pink bentuk bulat, empat segi, bintang. Then keluar pulak kuih biru bentuk bulat, empat segi, bintang. Then kuih hijau bentuk bulat, empat segi, bintang. Rasa semuanya confirm sama. Mak dia buat satu adunan bahagi tiga pastu letak lain2 pewarna kekdahnya.

There are many shades of colors. Do you know the difference between scarlet vs. crimson? Aquamarine vs. cyan? Brown vs. copper? Unless you work as a fashion designer atau tukang bancuh cat ICI Dulux, I bet you don’t.

Ikut kata nenek moyang, senang sahaja. Tengok alam sekitar. Dapatlah warnanya.

Biji saga = Crimson

Biji kundang = Purple

Bunga terung = Violet

Jambu air = Pink

Pinang masak = Dark orange

Pucuk pisang = Light green

In this modern age, alam sekitar also include non-living things. Some stuffs are associated with certain colors.

Bas sekolah = Goldenrod

Bas kilang = Turquoise

Petronas = Aquamarine

Baju raya u all warna apa?

7 comments:

Hjh Noralenna Abbas said...

Nenek moyang kita pandai buat accociation ye. Neighbour aunty warna warni juga rumahnya, tangga melaka, purple (bukan yang macam warna terung), tingkap serambi, kuning bas sekolah. Hebat tak?

Mixed-family in da house.... said...

Hi dya,
salam aidilfitri.

***dulu2 saya selalu kutip biji saga & goreng. sedapp....

Mamamya said...

hehhee...dieya dah pandai guna ayat 'kekdahnya' ^_____^

akak tahun ni tema kaler light kuning erk 'light yellow' :) tp masalahnya baju tu akak standby buat baju kurung je sbb konon2nya masa tu dah selamat b'salin (due 14hb) tp smpi la ni bby masih seronok plak dok dalam perut..dah overdue 3 hari nih...

alahai...mmg x dapat ler nak b'gaya dgn baju raya...uhuhuuuuu

JaJa'Z said...

hahah..betul la kak lieya..dieya dah pandai guan 'kekdahnya',..heheh..takde ek that word in english..hehhehe..thn ni akak and abg zack jubah hitam,then dia beli lagi off white kurta and akak satu pasang baju kurung dark brown + light peach....

Erin said...

baju raya tahun ni karer hitam, paling x meriah haha. malangnya x siap so recycle baju lama. Selamat Hari Raya mate! Maaf zahir batin :)

~jeet~ said...

baju saya ada 3 kaler, orange, pink and coklat (satu je beli baru..yang lain recycle)..adik saya tamak, nak sedondon sampai 3 hari raya... :)

dieya said...

aunty nora,
fuiyooo.. colorful betul rumah neighbour aunty! teringat kat rumah warna-warni di cape town. memang comel!

mixed-family,
hi there! i tatau plak biji saga tu boleh makan. tengok mcm keras kematu.. hehe.. rasanya mcm maca?

k lieya,
yezza.. gitulah kekdahnyaaaaa.. hahaha!
baju tu nnt buat bergaya time raya haji laa yer kak.

k jaja,
saya budak baru belajar. betulkan penggunaan perkaatan tersebut wahai cikgu jaja?
kwang kwang kwanggg...

erin,
tuh laa.. ni mesti kes lambat hantar kat tailor. lenkali blajo jahit baju sendirik laa mate :-D

jeet,
pergh.. sakan sungguh sampai 3 kaler! sedondon 3 hari pulak tu.. boleh buat kumpulan nasyid nih!