where did the fishes go?

Amber alert! Maldivian fishes are missing!

I mailed all the fridge magnets to the intended recipients on Wednesday 18 January 2012 at Subang Skypark post office. For the 6 local addresses, I used small Pos Ekspres envelopes that cost RM3 each. Threw all 6 envelopes into the same bin, at the same time. For the sole overseas address I used a registered mail.

Until today, out of 7 mails being sent out, only 2 have arrived at their destinations. Kak Jaja got her green seahorse. Aida all the way in Spain got her yellow seahorse. But none of the fishes have reached their new owners!


Proof of delivery. Where are the fishes?

It’s really weird that those 5 mails are missing, as I sent them together with Kak Jaja’s. In fact Kak Jaja’s seahorse was way bigger than the fishes till I had problem closing the envelope and almost thought that Pos Ekspres would refuse to send it for being oversize. Yet she received hers.

I tried to use the online “Track and Trace” service on Pos Malaysia’s website to track on the missing mails. This was what the system told me...



... “No Record Found”! Are you kidding me?!

A message for Kak Lieya, Kak Lelord, Ninie, Messy Mummy and Erin:
I have sent your respective serial number to each of you. Do call Pos Malaysia’s customer service at 1300 300 300 and check on them. I really hope they will reach you safe and sound.

And I really wonder what happened to the fishes.

Shall I call Haratio Caine to investigate?

21 comments:

ninie said...

dieya....dont' worry....rasanya those fishes xrela idup kat lautan Malaysia...so...they had decided back to Maldives.... :-) :-)...

ninie said...

dieya....dont' worry....rasanya those fishes xrela idup kat lautan Malaysia...so...they had decided back to Maldives.... :-) :-)...

ninie said...

dieya....dont' worry....rasanya those fishes xrela idup kat lautan Malaysia...so...they had decided back to Maldives.... :-) :-)...

Lelord said...

hahahhaa akak pun rasa dia berenang ke tpt asalnya kot...kalau ritu bg add qatar mesti ikan tu dh berenang kat laut qatar

dieya said...

ninie,
adehhh.. penat laa i bawak fishes tu balik naik kapal terbang sampai mesia tau. sanggup diorg berenang balik negara asal.
really hope u will get your fm. sedih laa dah excited pos kat semorg skali x sampai pulak.

k lelord,
patut nyer pos ke qatar je kan, musti sampai. harap2 ikan2 tu tak kena makan dek jerung!

Messy Mummy said...

Huhu... No worries dieya. Kalau ada rejeki, smp la kat kami2 semua.

ps:mine almost macam finding nemo, so maybe lupa arah tuju kot :)

dieya said...

mm,
inshaAllah, moga2 ada rezeki korg nak dpt fm. kena bagi gps kat nemo nih!

Anonymous said...

No, dont get Horatio. Get Mac Taylor instead. Hehehe. AmboiX2 dan dan jer nak panggil org miami investigate. Since kes nie berlaku di daratan, i reckon u panggil csi new york team.

P/s: macaron frm laduree nak tak?

Kak pah maya yg malas nak login

dieya said...

kak pah maya,
cadangan yg bagus! suruh mac bawak detective flack sekali *drool*
laduree macaron? nakkkkk sangaaaaattt!!! *angguk kepala laju laju*

JaJa'Z said...

dieya..akak pun ingat ikan2 tu semua dah balik ke Maldives la..kalau tak sampai ke sana pun..maybe tersesat ke sri langka and dah selamat dibuat ikan masin..hehheheh

tak logik kan? heran akak, kalau kak lieya jek yg tak dapat tahan la jugak..ni semua sekali tu..kat mana la silapnya yek...

akak ada tulis kat fb utk dieya but akak tulis kat sini lagi...lepas2 ni kalau bleh jgn guna pos express dah utk hantar barang selain dokumen..sbb dulu akak ngan member pos cheese sos tu dgn pos express..last2 orang pos malaysia call and bagi warning, jgn boh sos tu dlm tu dah...

dieya said...

k jaja,
org bagi ikan2 tu jadik glemer mcm supermodel kena tayang kat fridge depa takmo, sanggup jd ikan masin yek.
nx time kena elakkan guna pos ekspres. tak reliable lah.

Mamamya said...

x per lah kita tunggu ari isnin nnti try call customer careline...harap2 ada lah FM tu.. (dgn harapan s'tinggi gunung everest..heheheeee... )

klu ada rezeki x ke mana..tp klu mmg missing in action apa nak di kata...redha je lah.. :)

Hjh Noralenna Abbas said...

Kesiannya, hope the fish tau laluan balik ke perairan Malaysia.

::Azura Rahman:: said...

Salam perkenalan Dieya.. mengenalimu dari Kak Jaja.. :)

Like Jaja said.. pos ekspres skrg tak bagi pos brg bukan dokumen.. dulu masa pos malaysia incharge diorg x kisah.. now pos laju yg take over.. diorg very strict.. huhuhu.. but sepatutnyer if x boleh call la Dieya bgtau kan..

Si penerima kena call lah pos laju terdekat.. courier service kt mesia ni skrg makin hampeh!.. huhuhu..

~jeet~ said...

i recommend detective flack over horatio, lagi best kalo dapat grisham, tapi dia tgh sabbatical la pulak...hehehehe...

Shue said...

i seconded Mac Taylor! *tetiba haha
tp sungguh misteri laa..kemana perginya the fish? org kilang sardin dah tangkap/intercept the packages kot?

dieya said...

k lieya,
pos msia sdg menjalankan operasi mencari dan menyelamat ikan2 tersebut. moga2 ikan2 ditemui secepat mungkin.

aunty nora,
harap2 begitulah.. jauh perjalanan diorg ni..

k azura,
salam perkenalan :-)
tadi masa buat report org pos tu pun kata mcm tu juga, pos ekspres utk docs sahaja. so lepas ni kita pakai pos tak ekspres jek lah.

jeet,
owh kalaulah grissom still active, dialah org pertama i panggil menyiasat kes ini. otai lah katakan.

shue,
mmg misteri sungguh! fishes jek yg hilang. kuda laut berdua tu selamat pulak sampai.

eB ezrin said...

alahai drg dpt best2 ar. hu3

PatinPasta said...

Erk! MIA ke? La isk. Ingatkan saya paling last dapat.

Hmm.. tu la, next time hantor je ke sini, gerenti dapat :D (mau kena pelangkung).

On serious note, yes it's weird. Why only them fishes? Something fishy is going on here. I suggest we call Hotchner's team!

Erin said...

This is a real mystery. Kesiannye kat org yg pos nie :( mcm Dory pulak,lupa nak berenang ke mana hihi. hopefully ada rezeki & them fishes will find their way 'home' soon

dieya said...

eB,
rezeki masing2 :-)

aida,
itulah.. org spain dapat dulu dari org kl! something really fishy was going on indeed!

erin,
haih.. mmg betul2 punya found their way home.. back to me! now heading your way. hope this time around takde masalah.