a night with mamamya

After so many times thinking about it.. talking about it.. almost didn’t make it.. I went to visit Kak Lieya @ Mamamya at her new house, finally! I was pretty sure that I could easily find my way there. After all her taman is well-known among Malaccans and one of my school friends lives there.

Maka dengan penuh keyakinan saya pun memandu menuju ke sana. I saw a signboard showing the name of her taman but it was Seksyen 1 (hers was Seksyen 2) so I thought mesti Seksyen 2 kat depan tu. So I continued driving. Sedar-sedar dah sampai Jalan Tengkera going towards Sungai Udang. Aik, mana Seksyen 2?! I’m officially lost!

Stopped at Esso. Isi minyak sampai penuh. Alang-alang dah sesat better be sure I had full tank. Made a u-turn. Gamble masuk Seksyen 1 dengan harapan akan jumpa Seksyen 2 sebentar lagi. Wrong! Pusing punya pusing still kat Seksyen 1 jugak. Aih, tak boleh jadi ni. Called Kak Lieya.

Kak Lieya: Dieya kat mana?
Me: Kat Seksyen 1. Camne nak gi rumah akak?
Kak Lieya: Seksyen 1 belah mana?
Me: Dekat Kondominum XXX (tak ingat nama).
Kak Lieya: Huh? Kat mana plak tu.. Nanti jap..

*Passed the phone to her hubby*

Komando: Haa.. Kat mana?
Me: Kondominum XXX.. Dekat ngan gerai makan Cina..
Komando: Tau tak Klinik Kesihatan Tengkera?
Me: Err.. Dieya try carik..
Komando: Ok tunggu kat situ.

Cabaran seterusnya, macam mana nak keluar dari Seksyen 1 pegi main road? Taman tu punyalah besar I couldn’t find my way out! Fortunately I saw a guy in front of one of the houses so I asked how to get out from the area. Masuk je main road, Kak Lieya called.

Kak Lieya: Kat mana sekarang?
Me: Dah masuk main road.
Kak Lieya: Tau tak nak gi Klinik Kesihatan Tengkera yang cakap tadi tu?
Me: Takpe2.. Nanti Dieya carik..
Kak Lieya: Komando dah start motor dah. Tunggu kat sana.

A few seconds after that I saw the super huge brand new Klinik Kesihatan Tengkera on my right. Bingo! Terus called Kak Lieya. She asked me to wait in front of a school nearby. Tak sampai seminit her hubby pun sampai. “Haa.. Jom!”

Sampai kat rumah Kak Lieya dah menunggu depan gate sambil dukung Firas. Keluar kereta terus gelak sakan.. tak sangka laa pulak boleh sesat kat kampung sendiri! I’ve been to 5 continents in the world, sangat jarang sesat ok. Kat Melaka pulak boleh sesat. Walhal Tesco Melaka dekat ngan rumah Kak Lieya sangatlah selalu pegi coz my mum likes to do grocery shopping there. Haih! Masuk rumah. Borak2.. gelak2.. seronok tengok anak2 Kak Lieya yang sangat petah dah bijak.



Kak Long Damya is so sweet. Suka bercerita. Rambut lurus macam anak Jepun, potong style bob cut comel sangat. Very smart, sekolah lama kat JB dapat nombor 1. Pindah Melaka masuk Islamic kindy baru sebulan dah boleh sebut body parts in Arabic. When asked about her new school, Damya cerita “Sekarang pegi sekolah pakai tudung, tak boleh bergaya-gaya dah..” Hahaha.. comel laa Damya cakap macam orang besar!



Kak Ngah Fiqa pulak agresif orangnya, suka buli Kak Long. Her most prominent feature is her curly hair. Bila bercakap suaranya lantang. Ayatnya ringkas dan tepat. Macam askar pencen. When I asked her to snap a pic of me and Kak Lieya, dia pegang camera and jerit “Senyooom!!!” sebijik macam ketua baris bagi perintah kat padang kawad. Serius tak tipu. Since she’s so small and gebu everytime dia buat gitu I gelak sakan tengok dia. Little lady general!



Firas the Komando Jr. matanya sangatlah bulat. Suaranya mahal, dah sejam lepak sama2 baru dengar dia bercakap. Halus je bunyinya, ramai laa anak2 dara cair nanti. That night he wore the t-shirt that I bought for him at Buenos Aires. Masa bagi souvenir kat Kak Lieya, dia pun nak pegang juga. Bila tak bagi dia menangis sampai menitik air mata atas baju.. aduh.. syahdu sungguh! Dalam hati ada taman Komando Jr. ni tau!


Damya nyanyi lagu “Gajah”.


Fiqa nyanyi lagu “Rama-rama”.


Kak Jaja pesan mesti ambik gambar makanan :-D

Makan apa? Kak Lieya’s signature kek puding karamel. Sebenarnya sejak tengok gambar kek tu kat blog Kak Lieya memang teringin sangat nak try. Tapi sah lah takde jual kat kedai kan. Tak sangka pulak Kak Lieya buat kek ni masa I datang. Yeay! Siap bagi bekal separuh kek bawa balik rumah. Double yeay! Sampai rumah my brothers sangat amazed tengok kek tu coz tak pernah jumpa kek camtu. Terus diorang serbu.


Kak Lieya buat sardine roll jugak. Sangat sedap!


Bersama puan rumah yang pakar memasak. We finally met!


Me and Komando Jr. yang macho.


Fiqa playing with her new toys.


Damya sedang melukis. She asked me to wait coz she wanted to give the drawing to me *touched*


Awww.. cuteness!


Damya’s masterpiece.


Fiqa’s masterpiece.

Sambil tunggu the two princesses siapkan lukisan diorang, sempat usha album kawin Kak Lieya and Komando. Pakai gaun kembang gitu! Kak Lieya kata time tu wedding dia yang paling grand kat kampung coz takde orang lain kawin ala tentera lalu bawah pedang. Yang lawaknya time majlis tu black out ler pulak. And Kak Lieya siap tukar2 banyak jenis costume.. dari Western ke Jepun ke Korea ke Jawa.. semua ada! Yang paling hot masa dia pakai baju pengantin ancient Egypt, macam Cleopatra you!

Nak tengok? Heh, gambar orang laa, mana boleh tayang sesuka hati. Ni ambik sekeping dari blog Kak Lieya...


...aren’t they lovely? Kata Kak Lieya baju no. 1 tu Komando tak muat dah. Baguslah kan, bahagia kawin ngan Kak Lieya cukup makan :-D


A group photo with Kak Lieya and the kids.

To Kak Lieya, thank you so much for having me at you beautiful new house. Rumah akak sangat cantik dan bersih. Your kids are wonderful! Sangat friendly and pandai buat performance. Akak punya kek tu toksah cakap lah, memang marvelous! Boleh buat berniaga ni. Owh, thank you to Komando juga sebab menyusahkan dia jadi guide pulak. Dieya dah ingat jalan nak gi rumah akak. Kalau pergi lagi hopefully tak sesat. Kalau sesat jugak Dieya tunggu kat Klinik Kesihatan Tengkera :-p

To Kak Jaja, entry panjang macam naga (maklumlah baru raya tahun naga) I wrote especially for you tau! Kata Kak Jaja nak tau everything sampai makanan sekali kan.. hehehe.. amacam puas hati tak? Bacalah banyak kali sampai juling ok!

19 comments:

Sha@Mama Tina said...

Waaa.. akhirnya berjumpa juga ye.. alhamdulillah.. bila auntie dieya nak jumpa Tina yang montel pulak..hihi..

JaJa'Z said...

Sangat puas hati! puas hati! (baca ala2 macam aziz sattar dlm citer bujang lapok)..hhehhe

memang ni la entry yang ditunggu2..perfect..cukup garam gulanya..eh,masak ke? hahahha

terbayang2 dah kekecohan yang berlaku kat umah kak lieya tu..mujur la dieya tak snap gambo mak budak tu tgh menyinga...kalau paste dlm blog ni syok jugak kan...hahahah..

kan syok kalau gambar cleopatra tu bleh ditayang kat sini..ayu gitu tau...tapi apakan daya, tuan umah tak bagi...

hopefully one day kita bleh buat siaran ulangan ke umah kak lieya..and time tu dengan akak sekali....insyallah...

p/s: kisah La Bodega bila la nak kuar ek.. :p

Cho Zila said...

dah baca kat blog lieya tadi.. memang terasa kemesraan korang ... bestkan jumpa rakan maya...

Hjh Noralenna Abbas said...

Dieya,
Lain kali singgah rumah aunty pula. senang cari tepi jalan Puteri Hang Li Poh. Tapi tak de lah kuih kek (cakap orang Melaka)yang menawan hati itu.

~jeet~ said...

bagusnya ada acara lawat-melawat ;) keep it up!!

dieya said...

k sha,
yeah! byk kali dok sebut2, akhirnya jumpa jugak. next time boleh lepak ngan k sha & tina pulak :-)

k jaja,
bagus2! penat tau taip pjg2. bukan setakat garam gula, asam cuka kicap semua ada.
gambar mak budak keluar taring ada jek dlm camera, tapi tak sanggup nak letak.. takut semorang larik.. hehehe.. jgn marah haa k lieya ;-)
kalu k jaja dtg melaka boleh laa dok homestay depan umah diorg. hari2 boleh melepak ngan k lieya dan konco2 nyer.
ish.. lama bebeno dah kisah la bodega tuh.. kita skip lah yek.. hihihi

k zila,
seronok sangat! lagi2 pulak telatah mya n fiqa sungguh menghiburkan hati.
thank u sudi singgah sini :-)

aunty nora,
boleh2.. harap2 tak tersesat masuk perigi hang li po pulak.. hahaha

jeet,
next trip melawat u kat pd boleh?

Mamamya said...

heheee...senyum sorang2 baca n3 ni.sctually pagi td da masuk kejap tp x sempat nak meninggalkan jejak 'sang harimau' hahaaaahahaaa....setakat ni firas mmg sentiasa 'cool' x tau lah esok lusa dia pun join dgn kakak's.

nak gelak bila dieya kata firas 'dalam hati ada taman' hahahaaaaa......haduiii camno lah nak jd kmdo nih...

apa pun terima kasih sbb sudi singgah umah akak (umah sewa je pun...heheee ) & malayan ragam anak2 yg x reti diam tu (tu yg smpi kuar taring..hahahahaaa)

harap2 nxt time blh jumpa lagi n gelak sakan lagik n akak akan buatkan lagik kek karamel yg besarrrr!! malu tau aritu bagi tinggal 1/2 jer...x sempat nak buat 2 biji.

JaJa'Z said...

skip?? Oh! pasrah je la... :(

PatinPasta said...

Baca pon dah tumpang excited sama :D

5 continents tapi sesat kat Melaka? Adoi la.. no comment! Haha!

dieya said...

k lieya,
tuh dia mak harimau sudah mariii!
firas mmg cool, kontrol macho kot. takpe k lieya, biar luar ganas tapi jiwa halus gitu. komando penyayang.. boleh? kwang.. kwang.. kwanggg
u r most welcome my dear sis! mya & fiqa mmg happening laa. next time jumpa mesti lagi banyak lagu2 baru diorg dah blajar. boleh buat performance lagik.
ish2.. 1/2 bijik tu pun dah bersyukur yaa amat.. sodappp!!!

k jaja,
itulah yg terbaekkk :-D

aida,
hahaha funny kan? seriously, mmg konfiden takkan sesat.. sekali.. aiyarkkk.. buat malu jek!

~jeet~ said...

dieya, boleh..sila-sila ;)

Ibu Nuha said...

orang melaka nih sesat di melaka jugak yer.. tu sbbnyer dah jadi org kl kot.. :)

Lelord said...

muahahahhaha terpaksa senyum2 baca

Maya Marisa said...

chica dear, bila u nak lawat i pulak nie?????? i jeles you...muahahhaa

pi invest in gps cepat. nnti sesat pulak ke rumah i...hehehhe

dieya said...

jeet,
let's plan! :-D

lilik,
hahaha ye la tu kot! mmg jarang drive kat melaka pon, alih2 balik kg jek.

k lelord,
senyum dlm paksaan ke tu? :-D

maya,
puas tunggu u balik tau nak gi beraya CNY.. mau ang pow!
dah install papago.. harap2 x sesat.. hahaha

Citarasa Rinduan said...

wahhhhhhhhhh
rasa nak menjerit ada, nak menangis pun ada..
damya dan k,ngah ngelat eik... time cik ayu pi saujana, hang pa tak buat pun gambar cik ayu.
hahahhahahha


by day way..
k.ayu suka sangat dengan eprtemuan kalian..
tahniah

dieya said...

k ayu,
gambar eksklusif tu.. kena tunggu artis siapkan lukisan baru boleh balik tau! cik ayu dulu balik awal kot, tak sempat dampya nak lukis.. hihihi
hopefully lepas ni boleh jumpa k ayu pulak :-)

Nowwa Fitri said...

Wah,bestnyer..kawin lalu bawah pedang...heheh..

dieya said...

nowwa,
eh u dulu pon mesti bawah pedang gak kan.. ke bawah meriam? :-D