airport island to resort island

We had some time to spend in the morning before our transport came. So we walked around the hotel to check out the surrounding area.

Before you read further, let me give you a brief geography lesson on Maldives. It’s a country of many little islands – 1,192 islands in total, but only 200 are inhibited. The airport is on its own island. The capital city is on another island. The resorts are built on many different islands. Usually one island has one resort. To go from an island to another, you need to take a boat or a seaplane.


Let’s start the day with a good breakfast!


In front of Loona Hotel on Airport Island, where we stayed for the night.


The beach is just across the road.


Sandy white stretch.


No bikini allowed!


The quiet street in front of the hotel.


The shop where we bought shawls the night before.


It was a new area, several buildings were still under construction.


Checking out fruits at a grocery shop.

The transport came and we headed to the airport. No, no, no, not heading home just yet! Not taking a plane anywhere either. We actually had to go to the airport to check-in at the resort’s counter there. Then we had to take a boat from the jetty just opposite the airport’s terminal to go to the resort.


Red light means cars have to stop because a plane is crossing the road.


Counter 54 for Thulhagiri Island Resort.


Had ice cream while waiting for departure time.


The boat that would take us to the resort.


A view from the airport jetty.


All set to go!

Really enjoyed the scenery along the ride. Aquamarine water, beautiful islands, breezy weather. Reached the resort in about 30 minutes. The moment I saw it, I was immediately in awe.

Wanna see how the resort looks like?


A sneak peak from the boat’s window.

Wait for my next entry for more ;-)

23 comments:

Lelord said...

wow bestnya jd dieya

Mamamya said...

owhh...itu hotelnya w'pun kecik tp nampak mewah kat dalamnya kan....

byk sungguh pulau2 kat situ mesti view pun cantik je kan....x mabuk laut ke dieya asyik naik boat jer... :)

JaJa'Z said...

oh my god...oh my god..tolog la cepat2 update netry seterusnya..tak sabar sangat2 dah nak tgk ni....jiwa lara memberontak dah..eh? jiwa lara..tu citer lakonan AA ..heheh

eB ezrin said...

wo ho ho... nk ikot la nanti :)

~jeet~ said...

ntahnye dieya, buat org suspen je ;) cepatin update ceritanya mbak!!

* sori, i stll demam indon, tak kebah2..heeheh...

p/s: you r abt to be tagged..tunggguuu....

dieya said...

k lelord,
alhamdulillah, rezeki :-)
k lelord pun best juga, dpt dok kat doha lagi.

k lieya,
betul2, kitorg pun tak sangka dalamnya mcm tu punya mewah. dari luar sempoi je kan. cantik sgt pulau2 kat sana, nnt dieya letak gambar2. hahaha bila dah byk kali naik bot terus immune, tak mabuk sgt dah :-D

k jaja,
niat di hati mmg nak update byk2, tapi apakan daya, diri ini terlalu bz. ish2 jgn ler sampai jiwa lara, puas nak cari aaron aziz tolong ubatkan nnt.. hehehe

eB,
jom jom jom! bawak a&a skali!

jeet,
ya ampun mbak, akan guwe usahakan! bukan saja2 bikin saspen, kok nya guwe ini bz bangettt.
p.s. alamak, lama dah tak kena tag, betul punya saspen ni.

ahkakbatik said...

bestnyaa...... harga barang mesti mahal kt sana ek? tempat tourist dan kena import semua makanan dari luar..

dieya said...

kaktek,
barang memang mahal kat sana. like u said, semua pun import, negara depa kecik sgt tak cukup tanah nak produce sendiri. apa yg murah? ikan. especially ikan tuna. hari2 makan kari tuna. murah!

niSamiR said...

Uwaaaaa...nk pegi jgkkk...pssssstttt MAS nk pki Dr tak????...hahah

dieya said...

niesa,
pegi jgn tak pegi! hahaha.. do u know mas has it's own medical centre. mmg ada in house dr kat sana. tapi semuanya otai2. tak pernah nampak diorg wat opening cari dr baru. kena tunggu dr2 yg ada tu pencen dulu kot ;-)

PatinPasta said...

Dieya,
Wah bestnye! Dengan air laut biru terang gitu.. amazing!
Baru je nak kecek gambo Dieya dengan bikini polka dot.. ada pulak signboard saying no bikini allowed yek, haish!

dieya said...

aida,
air laut tu yg buat tak sabar2 nak terjun! kat town no bikini yek, kat resort boleh.

epa_is_fred said...

hi there :D

berapa ya cost utk speedboat dari airport ke resort tu?

makaseh :)

dieya said...

hi epa,
the boat is provided by the resort. included in the accommodation cost.

epa_is_fred said...

thank you soooo much!

your blog is my travel reference lately, and an inspiration to update my blog kehkeh.

makaseh ya!

Don't Afraid to Try said...

hi dieya...

sy dh buat link dr blog sy ke blog dieya about maldives ni...hoyehhh...

dieya said...

hi epa is fred,
u r most welcome :-)
happy to hear that u find my caca marba writing informative.
insha Allah bila ada masa terluang akan update lagi.

hi don't afraid to try,
thank u! i dah link your blog juger.

jenjibam said...
This comment has been removed by the author.
jenjibam said...

Salam.

Tumpang tanya, berapa bajet kos pengangkutan darat dan makan di sana?

Ataupun ada pakej yg berpatutan dari resort di sana?

Terima kasih :)

jenjibam said...

Salam.

Tumpang tanya, berapa bajet kos pengangkutan darat dan makan di sana?

Ataupun ada pakej yg berpatutan dari resort di sana?

Terima kasih :)

dieya said...

w'salam jenjibam,

kos pengangkutan darat cuma perlu kat Male city. itu pun kalau naik teksi sekitar bandar. tak ingat dah berapa, rasanya murah je. harga makan kat Male city berpatutan.

tapi dekat resort, semuanya mahal. pakej resort biasanya termasuk semua sekali (penginapan + bot + makan). anggaran harga boleh tengok kat agoda.com.

ibnu marzuki al firdaus said...

Kos saya cuma rm500 termasuk flight AK return :)

Tito lak free kat airport :P

ibnu marzuki al firdaus said...

En rahman tanya aku berapa ramai berminat tok maiden flight #rayaniair kul-kb 20/12. Nanti dia buatkan pnr group :)

Blogger / media CUMA bayar rm60 untuk airport tax. Flight return. Harap maklum. N kepada yang berminat, sila PM saya ngan segera. Tqvm :D