arrived in maldives!

After 4 hours 20 minutes on board and yummy in-flight mutton beryani, we landed in Malé, the capital of Maldives. It was about 10 pm local time. We decided to spend the night at a cheap hotel near the airport and only head to the resort the next day.


MH 177 safely landed.


Welcome to Maldives!

The hotel provided airport transfer, so we didn’t have to worry about getting a taxi in the middle of the night. On the way to the hotel, we saw pretty little shops selling shawls nearby. After checking in, we asked the guy at the reception about the shops. He told us they would be open till 11pm. Glanced at the time, it was 10:45 pm, we still had 15 minutes before they closed. I wondered if the hotel could provide a transport for us to go there. “It’s just behind here,” he said. He then told a female staff to walk with us. Yeay!


Eila trying a nice black shawl with gold shimmers.

We only had the time to go to one shop, yet it was an effective spree - we both got a shawl each. The price was reasonable. Eila bought the shawl that she tried on for MVR 60 (RM 12). Mine was MVR 130 (RM 26). Hardly an hour in Maldives, we already started shopping ;-)

Walked back to the hotel and retired for the night. Our transport to the resort would pick us up at 7:45 am the next day. By the way, check out the room...


Slept under chandelier like a royalty :-D

Couldn’t wait to go the resort and begin the real holiday!

17 comments:

Mamamya said...

waaaaaaaaaaa....cantiknya bilik tu dieya...tgk dia punya curtain mcm kat m'sia plak..heheeee...tp dieya kata ni cheap hotel???? nampak luxury jer....

dieya said...

k lieya,
biliknya kecik tapi hiasannya sgt elaborate. curtain mcm hari raya, chandelier lagi, bantal penuh separuh katil. nak tido kena alih bantal2 tu letak bawah kerusi coz byk sgt. betul k lieya, cheap hotel je ni. nnt dieya upload gambar dari luar, kecik je hotelnya.

eB ezrin said...

syioknyer u byk jln ;p

dyanna said...

If this is cheap, i can't imagine what it must be like in normal and expensive rate hotel. Maldivians must be very lavish people. I don't mind sleeping there for 3 nights in a row.

~jeet~ said...

what the???? cheap hotel cenggini punya gaya...isk..isk...5 star hotel cammana la ye..

PatinPasta said...

Dieya,
Setuju dengan okojot Jeet tu. Kalo hotel murah pon dah macam royalty, camno la rupa resort tu nanti gamaknye? wawawa!

ahkakbatik said...

hep! org mesia yg pi maldives salu nak kawen/hanimun jek!!
betuike pi dgn Elia je?

JaJa'Z said...

eiii...hotel apa cenggitu..tah2 dieya tido kat istana Male kot..hehhehe..lawo amat lampunya..cepat la update entry kat sana..berjanggut nak tunggu entry dia ni..hehhehe

dieya said...

eB,
alhamdulillah, rezeki :-)

dyanna,
yeah, it's cheap compared to other hotels. maldivians are average people, but the tourism industry is pretty lavish.

jeet,
kalaulah 5 star, i guess it would have water bungalow terapung atas air, infinity pool, nampak ikan lalu-lalang kat bawah.. owh.. breathtaking!

aida,
mau tau rupa resortnya? tungguuuuu...

kaktek,
agak2 betoi ke? ngehehehe!

k jaja,
istana hinggap putera male gitu.
bukan takat janggut.. misai.. bulu idung.. bulu kaki semua laa.. waduh duh duh saya adalah sangat bz skrg, maka update sikit2 ye.

tini ein said...

beshhnyerrrrr.......brape cost ni...nak g jugakkk....huhu

dieya said...

tini,
memang best! cost nyer? return flight tix is abt RM 2k. resort depends on your liking, ada murah sikit, ada mahal sikit.

anisfatiha said...

salam..nak tnye berkenaan hotel dekat bndar male tu..if flight dr kl smpai mlm sne,then tido kat bndar male dlu ye.esok bru gerak ke resort yg kite nak..dtr airport nk ke hotel bandar male tu provide ke atau kite jalan kaki sendiri?

dieya said...

w'salam anisfatiha,
kalau sampai je nak terus pegi resort pun boleh juga, tapi agak rugi lah sebab sewa resort satu malam sgt mahal. jadi lebih baik tido dkt male, hotel di bandar murah. mlm tu, dari airport ke hotel boleh naik teksi. esok pagi, minta hotel panggil teksi utk ke jeti, dan ambil bot atau seaplane pegi ke resort.

anisfatiha said...

Salam dieya..

Hotel budget area bndar male mmg kne book atau kite walk in je?sne pkai mata wang ape?coz travel agent yg urus anis ni ckp US dollar..kirenye utk pergi ke setiap pulau2 yg ade resort ni..mmg ade 1 jeti jela kan untuk ke resort dr bnda male nih?sbb anis nk cut budget tuk 1 mlm tido dkt male..then 2 mlm lg bru tido kt resort die..

anisfatiha said...

Salam dieya..

Hotel budget area bndar male mmg kne book atau kite walk in je?sne pkai mata wang ape?coz travel agent yg urus anis ni ckp US dollar..kirenye utk pergi ke setiap pulau2 yg ade resort ni..mmg ade 1 jeti jela kan untuk ke resort dr bnda male nih?sbb anis nk cut budget tuk 1 mlm tido dkt male..then 2 mlm lg bru tido kt resort die..

dieya said...

w'salam anis,
sorry for the late reply, i've been super duper busy.

i think better anis book hotel awal2. sebab kalau walk-in mungkin harga dia naik, or takde vacancy, haru pulak.

maldives punya matawang "rufiyaa". masa pegi sana bawa USD, sampai kat airport male tukar USD ke rufiyaa. lagi senang kalau beli barang guna rufiyaa. lagipun kalau pakai USD mungkin akan jadi mahal sikit.

tak sure ada berapa jeti. what i know, kalau naik speedboat jetinya betul2 depan airport. kalau naik seaplane jetinya jauh sikit kena naik bas dari airport ke jeti.

biasanya sampai kat male 1st night mmg kebanyakan org akan tido di male, esoknya pagi2 baru gi resort. lagi jimat camtu.

happy holiday!

anisfatiha said...

it's ok..ape2 pun..tq 4 the info dieya..ur blog mmg best sgt..=)..