no more problem to pay zakat fitrah online

Remember my earlier entry about not being able to pay zakat fitrah via PPZ-MAIWP website? Guess what, they replied my e-mail! It was a pleasant surprise to get their response in 24 hours, considering how slow government agencies usually act. Not only that, they also fixed the problem! Bravo PPZ-MAIWP, you have set a benchmark!



Thursday, August 4, 2011 1:20 PM
From: dieya
To: info@zakat.com.my
Subject: Zakat fitrah melalui FPX

Assalamulaikum,

Saya cuba untuk membayar zakat fitrah melalui laman web PPZ secara FPX.
Namun demikian di dropdown menu “Jenis Zakat” tidak terdapat zakat fitrah.
Bersama-sama ini disertakan screenshot yang saya ambil dari laman web PPZ menunjukkan dropdown menu tersebut.



Mohon panduan bagaimana saya hendak membuat membayar zakat fitrah secara FPX?
Adakah saya perlu memilih jenis zakat lain?

Sekian, wassalam.




Friday, August 5, 2011 12:44 PM
From: info@zakat.com.my
To: dieya
Subject: Re: Zakat fitrah melalui FPX

Waalaikumussalam wrh wbt,

Terima kasih di atas makluman tuan/puan. Pihak PPZ telah mengemaskini menu bagi jenis zakat tersebut dan tuan/puan boleh lihat screenshot seperti di bawah.



Sekian, Terima Kasih
Harap Maklum

Wassalam

SITI HUZAIFAH ABDUL RAZAK
Unit Khidmat Pelanggan
Pusat Pungutan Zakat MAIWP
1 300 88 5757

F : +603-9289 5759
E : info@zakat.com.my
W : www.zakat.com.my
Fb : http://facebook.com/zakat.my

Untuk Renungan Bersama, Firman Allah SWT yang bermaksud:
“Bandingan orang-orang yang membelanjakan hartanya pada jalan ALLAH, ialah sama seperti sebiji benih yang tumbuh mengeluarkan tujuh tangkai, tiap-tiap tangkai itu pula mengandungi seratus biji. Dan (ingatlah), ALLAH akan melipatgandakan ganjaran bagi sesiapa yang dikehendakiNya, dan ALLAH Maha Luas (Rahmat) kurniaNya,lagi meliputi pengetahuanNya.”
(Surah Al-Baqarah: Ayat 261)

12 comments:

JaJa'Z said...

well done dear!!!! kerana mu menu zakat bertambah..hehheheheh syabashhhhhh betheeeee

ZuNas77 said...

Bagus Nadiah..di sbbkan email u..baru la dia "kemaskini" jenis2 zakat tu...hehehe

so tkde alasan org tak byr zakat lagi kan...

Citarasa Rinduan said...

setuju sangat2 zaman kini senang, tapi kan dieya.. kalau bayar di kawasan brhampiran lagi molek kan?

Mamamya said...

akhirnya segala persoalan tlh terjawab... :)

~jeet~ said...

i think the day before you posted about this, there has been talk in the news to add the feature already, i heard the menteri was talking about it dalam berita, so its timely that they made the change. they recognized the demographic of people in 25-40 years old tends to use online service more, and they also reported that kutipan zakat bertambah quite marginally since they allow people to pay online.
hence you maybe tercepat satu dua hari before they sempat implement it on their side.

anyhoo.. kudos ;) and....terlepas la peluang you nak jumpa mamat hensem kat kaunter lagi..hehehe...

Maya Marisa said...

Finally they added to the drop down list.
Can help to ponder, who's their consultant that implemented this system????

Zuraida said...

Nice....nampaknya senang la aku bayar zakat fitrah tahun ni....tak payah hantar my brother as wakil lagi....

dieya said...

k jaja,
shukriyaaa... dh betul hindi cakap thank u gitu? hehehe!

zu,
betul tuh. no excuse not to pay, just klik2 je dah bleh byr. tapi kan masa i try gi website diorg td dia down plak. spoil la.

k ayu,
btol tu dieya pun ada dgr zakat fitrah lebih baik kalu kita byr kat tempat kita tinggal. zakat pendapatan pulak lebih baik byr kat tempat kita kerja.

k lieya,
ya terjawab juga akhirnya B-)

jeet,
oh really? then that explains how they could fix it so quickly, perhaps the repair was already under works even before i ask.
hahaha sekali sekala bila dah bosan byr kat komputer, nak menjamu mata, pegi la ke kaunter :-P

maya,
finally they did! hahaha.. i bet the consultant won't be getting recurring job from ppz!

zue,
yup dah boleh byr sendiri. just click!

ahkakbatik said...

kaktek nk jumpa amil jugak!!!
kaunter zakat tmn melawati tu yg pompuan muka macam tahan piyed... awat laki2 je boleh tunjuk muka manis?
why??? adakah kerana mereka takde piyed? ....

-komen org tengah poser...

eB ezrin said...

tq dear :)

Sha@Mama Tina said...

Alhamdulillah kan..bila ada jalan lebih mudah nih..bg mereka2 yg sibuk..dah takde alasan lagi la.. :)

dieya said...

kaktek,
sabo.. sabo.. amil tu pun tertunggu2 mana kaktek tak dtg2.. nnt dieya anto dia gi plano kutip zakat kat kaktek yek. eh, abe gapo dtg bawak parang! lari!!!

eB,
u r most welcome :-)

k sha,
betul tu, dah mudah nak bayar. cuma nak atau taknak je ;-)