always lock your car

Omigod this is shocking! And for it to happen in Malaysia.. gosh..



REMEMBER TO ALWAYS LOCK YOUR CAR - even when you are driving or stopping for an errand!

And only two days ago Malaysia was ranked the safest country in South East Asia by Global Peace Index (read the news here).

Hmmm...

10 comments:

~jeet~ said...

kesiannya, apa nak jadi with the world nowadays, indeed, we have to be extra careful..thanks!!

ZuNas77 said...

Ya Allah kesiannya....

yes, sometimes this kind of story always jadi reminder for us also...safety first no matter what. i masuk je kete lock kereta dulu. engine pun tak start lagik. then if masuk gate rumah..sblm masuk tgk dulu kat cermin belakang ada kete tak..if ada kete ikut, i mmg takkan masuk rumah dulu...round dulu tgk sampai puas hati kete tu tak ikut i...paranoid tak? hahaha..lepas masuk porch pun tgu jap dlm kete...sbb i pernah tgk satu drama tu ada pencuri sempat masuk masa auto gate dia nak tutup...dia bukak je kete terus pisau kat leher!!!...seriously i mmg paranoid terlebih..tp kena la kan..skrg mcm2 leh jadi...

Citarasa Rinduan said...

subhanallah..
jenayah sana sini

thanks dik, berpesan dan berkongsi atikel y bagus ini..
peringatan utk kita2

Mamamya said...

akak mmg sentiasa lock kete w'pun en.suami cuma keluar beberapa minit jer cth: beli makanan kat shell.. akak penah baca kisah seorg ibu yg tgh pregnant 9 bln bersama sorang anaknya diculik waktu suami dia isi myk & ibu yg sarat mengandung tu dirogol n dibunuh bersama anaknya...kisah ni berlaku kat jb 4-5 tahun yg lps...dan sejak tu akak mmg alert sgt ttg hal ni....takut lah..

mcm2 penjenayah zaman skrg ni...kdg2 rasa x selamat bila nak keluar sorang2...

Maya Marisa said...

aiyooo so scarry. thnx for sharing the article!

ahkakbatik said...

hadoi... kereta mahal siap security bagai kalau benda nak jadi, kun fayakun..... doa setiap hari dan setiap kali ingin memulakan perjalanan moga dijauhkan musibah...
nauzubillah..

moga mangsa di turunkan rahmah dan suspek di turunkan pembalasan...

Sha@Mama Tina said...

Jenayah disana sini sekarang ni.. husband pun selalu pesan setiap kali di shj yg turun kete.. "kunci pintu"..

beringat sebelum kene la kan.. malang tak berbau

Hjh Noralenna Abbas said...

Ya, so so so scarry. We were often reminded not to leave the car with engine on and unlocked...but manusia selalu lupa.

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

USJ..alamak..dkt jer dgn aku nih..

dieya said...

jeet,
itulah, so scary kan! no prob babe. let's keep ourselves reminded every now and then.

zu,
it's ok zu, biar paranoid skrg, jgn menyesal kemudian. zaman skrg ni mcm jenis org dlm dunia.. ish2..

k ayu,
u r welcome. buat peringatan kita bersama :-)

k lieya,
tgh sarat mengandung kena rogol & bunuh.. ngerinya! memang kena berhati2 sungguh skrg ni.

maya,
sgt scary kan! no prob senora :-)

kaktek,
amiiin! itulah, yg penting kita berusaha utk menjaga diri & family. selebihnya berdoa je lah.

k sha,
betul tu, kena beringat selalu. kadang2 terpikir nak je tampal kertas kat stereng keta tulis "kunci pintu".. takut nyer pasal :-D

aunty nora,
yeah, manusia selalu lupa. hopefully with continuous reminders kita akan saling mengingatkan one another :-)

libl,
ye ke? hati2 ok babe!