peek-a-boo

Take a peek into the cute paper bag...


...what do you see?

*

*

*

They are round...

*

*

*

They are colourful...

*

*

*

They are heavenly sweet...

*

*

*

They melt in your mouth...

*

*

*

They go well with a cup of black coffee...

*

*

*

I’ve given too many clues, haven’t I?

*

*

*

They are...


...macaroons from Harrods, not in London, but in KLCC!

Oh yeah, the best macaroons in the world have made it to our shore!

Okay hang on, I’m not sure if they are exactly the same as Ladurée macaroons sold their London outlet (didn’t see Ladurée’s sign anywhere at the KLCC outlet) but they surely taste good!

6 flavours available - chocolate, strawberry, blueberry, coffee, orange and passion fruit. Nice marketing strategy, as they sell them in packs of minimum 6 pieces, so you can take a flavour a piece.


One blueberry macaroon coming up!


Brought home this pack of 6!

Speaking of macaroons, my dear Kak Lieya all the way in Johor Bahru recently had her own macaroon adventure - she actually made some! Mind you, it’s not easy to make these babies. I know many people couldn’t get it right at the first attempt. In fact, Kak Lieya herself took 2 tries before she could call it a success. Check out the macaroons that she made...


...don’t they look fantastic? Just like the ones at Harrods!

Congrats to Chef Mamamya! Click here to read about her macaroon making adventure.

Now let’s grab some coffee and enjoy every bite of these heavenly work of art!

20 comments:

Nazimah said...

How much are the macaroons (pack of 6). Never tried 2 before. So kampung, huhuhuhu T_T

dieya said...

RM 18 for a pack of 6. very reasonable, considering they are from harrods. kalau beli kat blogs pun about RM 3 sebiji juga. i know some cafes sell it even more expensive.

~jeet~ said...

pagi2 dah buat orang meleleh air liur...xpe, i'll get my fix tomorrow, celebrating a friends birthday, bnyk nau birthday in june ;)

Sha@Mama Tina said...

Dieya..bestnya makan macaroons...teringin nak rasa tp tgk harganya kat blog..alamak..

nak buat..huhu..buat apam dot2 pun tak berapa nak menjadi..

hehe..i just think..hmm..macaroons ni kalau buat fridge magnet mesti comey kan..hahaha...

JaJa'Z said...

Mac! bleh akak letak macaron ni dalam list??? akak tau 6 pieces tu rm23 kan..cute amat bentuknya cuma yg bentuk kak lieya buat tu terlebih 'skirt' sket la buat still look cute macam tuan dia jugak...kat kuantan ni akak tak jumpa lagi..nampak gayanya kena ke kl jugak la kot...

Anis Syuhada Nazari said...

xpernah rasa macaroon ni. oh teringin.
mana nak cari dlm Melaka ni..huhu

dieya said...

jeet,
wooops, sowie! :-D
go get it! harrods punya macaroons sedap!

k sha,
mmg mahal k sha coz leceh nak buat. biasanya around RM3 sebiji.
hahaha fm laa pulak.. ni saja hint to remind me abt istanbul fm ke? :-p

k jaja,
silalah masuk list! kalau tak dpt kat kl, kita minta org jb buat.. hehehe
macaroon k lieya versi solehah pakai skirt labuh.. macaroon harrods versi omputih pakai mini skirt :-D

anis,
aiyooo.. kat melaka tatau laa mana mau pigi.. dtg kl laa, naik bas transnasional 2 jam dah sampai ;-)

Mamamya said...

OMG...!!!! blh x nak gelak guling2 kat sini...haduiii lah...thanks yer dieya tlh promote "macaron solehah" ni...kikikikiiii...klu akak mmg m'jual macaron ni kompom arini laris...^____^

harganya mmg setanding dgn kos 'kesabaran' membuatnya sbb klu ikut kos RM x lah mahal mana pn sbb cuma guna putih telo,serbuk badam n gula aising...

yg buat dia jadi mahal adalah 'kamahiran' nak buat mac nih....

ahkakbatik said...

best sgt ker.... mahal dr apple donut... kaktek rasa apple donut tu pun dah heaven gila rasanya...

nak buat sendiri memang tak koser... tunggu harga turun sikit le kot... anak ompat... 6 ketul sah celah gigi.. kena beli minimum 24...huh gila kentang mahei..

Erin said...

The best macarons/macaroons I've tried so far is in Bakerzin S'pore, mmg sedap...tp yg Harrods belum try lg hehe. Kalo sape2 teringin, leh try order kat http://jaja-bakery.blogspot.com...dia boleh courier ke rumah + x mahal

dieya said...

k lieya,
hahaha guling2 laa sampai pening :-D
itulah, my fren yg baru belajar buat macaroon pun cakap, barang dia murah je kan. nak buat tu yg susah.

kaktek,
sekarang macaroon is the "in" thing. donut2 dah slow. huih sampai dua dozen nak dibelinya. testing sorang sebiji udah ler, kang kencing manis ler pulak.

erin,
jauh ler pulak sampai ke singapore nak cari macaroons.
eh betul laa, jaja bakery nyer murah. hv u tried it? sedap tak?

Erin said...

dh try...sedap jugak. tp dah try bakerzin kan *wink*

Maya Marisa said...

Wei, u make me drool la babe di ptgX2 gini....
Is it as nice as LeVain? Ari tu i ada nampak kat Harrods, but tak terpikir pulak nak try. Thx 4 de review.... :-P

dieya said...

erin,
lom pernah try laa.. nx time kalu gi singapore kena try nih!

maya,
cepat lap air liur, shot pulak keyboard tu karang.. hahaha!
levain pun i tak try lagi, so takleh nak compare. y not u try and tell me ;-)

PatinPasta said...

Dieya,
Alahai.. sungguh kiut macaroon itu semua! Saya masih ketinggalan, tak pernah makan pon.. apatah lagi nak membuatnye. Huhu!

dieya said...

aida,
sgt kiut dan sedap pulak! ishhh.. i thot kat europe nun senang nak cari? lagi2 laa kat spain, dah sempadan france tempat asal usul macaroons. but i think u would prefer to make em urself kan? kan? kan? sila pos sini sikit ye!

My Bloggie ! said...

hehe kak long nak guling. i nak baring2 lah. ngehehe macaron made by kak lieya over skirting !! beli kat kedai tak berbaloi. buat sendiri x cun pulak. soo ? how miss dieya ? :)

how r u kak dieya ?
lame tak dtg sini

dieya said...

isma,
kata macaroon solehah kan, mcm tuan dia jugak :-D
senang je, suruh kak long awak buatkan.. hahaha

p.s. i'm doing good dear. bz sikit these days. thanks for asking :-) take care!

˙•٠•●♥Wawa♥●•٠•˙ said...

betul ke u beli 6 pcs = RM18 . I baru balik dari Harrods lepas kepingin gak nk merasa kueh mak Arun nih... tapiii........... OMG rega 6pcs= RM23. dah naik rega ke..?

dieya said...

wawa,
yeah, i'm pretty sure i bought them at RM 3 a piece, so 6 pieces = RM 18. mungkin juga dah naik harga. atau RM 23 after tax kot.