snatch thieves in action

A few days ago I read on Aya’s blog about her friend who became a victim of snatch theft at One Utama’s surau. I found it to be very disturbing as:
- It happened at a surau.
- It was at One Utama, not some back alley kedai runcit.
- The victim’s purse was snatched while she was doing wudhu.
- The snatcher was smartly dressed in pants, vest and tudung.
- And - get this - she even took away the victim’s tudung!

Gone were the days where petty thieves at suraus stole shoes while no one was looking. Apparently they have graduated to committing face-to-face crime!

Then yesterday, Zuzu e-mailed to me a video of two guys on a bike unsuspectingly approached a car, smashed the window, took away a bag and sped off. Watch it.

video

It all happened in mere seconds! While the car was stationary at traffic light! Scary!

Apparently the incident took place at the u-turn on Sprint Highway near Section 16. Watching the video was so surreal as I used to drive on the very same stretch many times to go to Zuzu’s old place. And I used to think it was the nicest highway in town.. wide lanes, smooth surface, upscale surrounding, strategic exit points.. what more can a driver ask for (or so I thought)?

Well, now I know we need to ask for one additional thing: A police patrol car rounding the area every now and then!

Note to self:
1. Lock all doors the moment I enter Dobby
2. Never put my purse or laptop bag or even shopping bag on the seat
3. Red traffic light is not the time to reply SMS or change the CD or play with Dobby’s info screen.
4. Must keep both eyes on my surroundings, at all times!

14 comments:

Nazimah said...

wow!!! aku pon pernah tgk video kat atas tuh. mmg x praktikkan taruk beg on the seat, easy target. sometimes the "perampok" (bibik aku nyer bahasa) dah tgk kita from atm machine lagi. meaning dia dah tau kita keluarkan byk duit. then baru dia ikut pelan2 then bertindak pecah cermin (dia dah perhati kita taruk kat mana beg kita from the beginning. therefore, mmg kena berhati2 sentiasa, huhuhu.

yg kes pencuri dlm surau, mmg famous. kat mv lah, 1u lah, mana2 shopping complex pon. sbb tuh, kalo i masuk surau, i perhati sekeliling. if i nampak somebody yg suspecious, aku akan avoid solat next to her. and of course, my handbag aku bawak ang pegang masa amik wudhuk. never trust anybody, not even in surau...

Kak Nora said...

Hi dieya,
Memang tak selamat sekarang. Berdoalah setiao kali kita keluar rumah atau di mana-mana kita berada, Allah melindungi kita dari segala bahaya..kemalangan, kebakaran, kecurian dsbnya yang 'adik beradik' dengannya.

Messy Mummy said...

Sekarang ni macam semua benda pun tak selamat. Memang all the time kena beware of this people yang 'gila'. I always rasa mereka2 ni gila sebab tak ada hati perut. Main sebat jer kat mana2. Call me jahat.. Tapi bila anythg bad happen to this crazy people I feel kindda good sebab less people hurt by them... To all ladies out there.. be extra careful and as for you dieya.. betul.. semua simpan la tempat yang tak nampak sangat. I went through one incident but will tell the story later... Till then, take care....

Sha@Mama Tina said...

Baru kali ni dapat tengok the real one. Last time, kak sha punya kawan satu ofis pernah ada nightmare mcm ni..like this..

Dia tengah duduk kat seat penumpang sebelah driver. Yang drive tu husband dia. handbag dia letak atas riba. suddenly, a motorcycle come and hentak cermin dia. I mean cermin penumpang sebelah pemandu tu!!

And took off handbag. Kawan kak sha ni terpaksa terima beberapa jahitan dimuka kerana kene kaca. And even until now dia trauma everytime duduk kat seat sebelah driver..

see..kesian kan..

So dieya..ambillah seberapa banyak precautionary action before & after dieya enter or out from dobby.. malang tak berbau..

dyanna said...

teruknya...
i am very paranoid about things like this. at ATMs, restaurants, in the car.

sometimes I think bad people like them don't believe in God or punishments or even karma... dah le mencuri, menyusahkan orang lagi. memang tak habis kena sumpah org2 macam ni. but they still do it (sumpah tak makan diorang ke?)

dieya said...

ct,
semakin banyak perampok dlm ini donia! betul laa kata bibik tu, mesti diorg dah usha dari ATM lagi, tu pasal dia tau ada duih banyak dlm handbag kan.
dlm surau buat dosa.. gila laa diorg ni!

aunty nora,
betul tu, kena selalu berdoa kan. may Allah protect us all!

mm,
i agree with you. org dah memang jahat, buat apa nak kesian kan? moga dpt balasan yg setimpal.
omg what happened? tell! tell!

k sha,
omg lagi ngeri nih! letak atas riba pun boleh kena pecah and snatched! omg!!!
sampai berjahit kat muka tu.. aduhhh.. kesiannya.. kalau kena mata?? aduh.. takleh imagine laa!
betul tu, malang tak berbau. kena selalu beringat kan! *ingatkan diri sendiri jugak nih*

dyanna,
tuh laa kan.. mcm tak dpt pengajaran even though byk je keluar kat tv peragut accident then mati.. peragut kena belasah ngan org ramai.. i guess God is giving them chance to repent, but they aren't taking it. instead, they keep on doing the bad stuff. i bet it's just a matter of time for the sumpah to makan diorang, big time!

el isman said...

ni yg takut dok kat KL ni.depa ni kalau dapat kita hukum hudud kerat tangan.Yg best makluk tuhan ni boleh buat siang buta.

dieya said...

isman,
tuh laa.. dah laa siang2.. kat surau pun berani.. ishhhkkk!
p.s. lama tak nampak mamu? kena nyorok ngan UFO ka?

ahkakbatik said...

mak oi... jahat... kansel nk beli enbeg baru.. duit masuk lam bra jelah camni..

beul kata kak Nora... sentiasa berdoa ... ayat kursi salah sat ayat pelindung...

Erin said...

Erkk...kadang2 ter-letak beg atas seat tepi. Must remember not to from now on huhu...thanks 4 reminding :)

Mamamya said...

selalu lah b'hati dgn keadaan sekeliling....di mana pun anda berada (wahhh...ayat skema nih...org dah lama x drop comment...ngeeee)

tp honestly,keadaan persekitaran kita dah x selamat skrg....ramai yg malas bekerja n ambil jalan mudah dgn merompak....:(

dieya said...

kaktek,
itulah yg terbaik. beli cone shaped bra mcm madonna, omeh jongkong pun bleh letak.
betul tu, yang penting berdoa semoga sentiasa dilindungi.

erin,
me too! especially bila balik keje/kelas dah penat campak je kat seat sebelah. now hv to remember to be extra hati2.

k lieya,
i miss u~!!! sempat gak menjengah walau sepintas lalu ya *join sesi ayat skema*
sedih kan.. sudahnya org lain yg jadi mangsa.. tak rasa selamat dah..

PatinPasta said...

Dieya,
And another thing is, jangan letak bunga-bunga bagai, meriah setaman gitu dalam keta. Thieves tend to go for women's car more than men's. Ni pesanan kawan-kawan saya dulu la.

dieya said...

aida,
yeah, heard of that too. dobby confirm takde bunga2 punya, kata rock chick's car kan.. hehehe!