hijau atau biru?

Kaktek and Maya mentioned about ngomong Jawa that day, which reminded me of this little incident at my aunt’s house.

My aunt’s former maid, Bibik C hailed from the most remote part of Java. One day I asked her to get me a green mug from the kitchen cabinet.

Me: Ambilkan cawan hijau dalam almari.
Bibik C: *Looking puzzled* Nggak ada cawan warna hijau.
Me: *I thought I just saw them yesterday* Ada laa, yang selalu pakai tu.
Bibik C: Nggak ada!
Me: *Wondering if she was playing around or honestly color blind* Semalam yang guna masa makan cawan hijau kan?
Bibik C: Nggak! Cuba lihat, nggak ada!
Me: *Peeked into the cabinet and saw a dozen of green mugs* Haa.. kan banyak cawan hijau tu!
Bibik C: Bukan! Itu biru!
Me: *Pointing to a blue mug* Habis yang ni pulak warna apa?
Bibik C: Itu bunga terung!

Hijau = Biru
Biru = Bunga terung

Ngomong Jawa bikin gue bingung!

Let’s do some eye test...



or



...which one is green to you?

9 comments:

ahkakbatik said...

jangan ko suruh dia ambik "sikat"..

sikat = berus jamban!
sisir = sikat....

jgn sebut "seronok" sambil gelak2 depan dia...

seronok = lucah..

yok dangdut yokkk...

Anis Syuhada Nazari said...

the first one is green.
the second one is blue..

JaJa'Z said...

hahah..kelakar la kak tek..kang tak pasal sikat rambut dengan berus jamban..

maid atok akak dulu mujur la bahsanya senang nak paham..maybe sebab di bukan dok kat ulu sangat kot..

AGAS said...

Saya selalunya baca je, tak tinggal jejak.

Yg atas tulisan green, yg bawah tulisan cam maroon back ground bitu.

Kakak ipar ai Jawa Keraton, yg jenis kalau marah pun muka tetap maintain senyum.Maintain..kool ye. Cukup bagus didikan sampai tunjuk perasaan pun tak boleh..sian

Nak sare cita, masa anak dia bayi. Saya kesian tengok dia sibuk jd tolong basuh dan rebuskan botol susu anak. Bila dah selesai semua, dia tanya saya. "kamu sudah sikat botol-botol itu?". Saya tak jawap, dlm hati pekebenda sikat ni. Kemudian saya jawab,"saya sudah cuci dgn berus botol". Dia cakap lagi "oh! berus ya."

Azian

Messy Mummy said...

Hahahaha.. kelakar.. sgt kelakar.
Mesti dieya muka confuse ghiler kan?
but tu yang org kata language ni can be the same yet different at the same time... Unique is the right word to use..

dieya said...

kaktek,
wahahaha takleh imagine laa kalu suruh dia sikat rambut, skali dia amik berus jamban.. erkkk!
ish, takleh seronok2 laa ni.. suka2 boleh?
yok goyang gerudi sampai berlubang lantai umah kaktek!

anis,
smart girl! sah tak rabun warna :-D

k jaja,
tuh laa pasal.. terus jadik dawai rambut tu karang :-D
memang ulu abesss k jaja. bibik cerita kalu nak gi umah dia, dari airport kena naik keretapi 6 jam. then naik teksi 4 jam. then naik moto 2 jam. then sampai lorong moto takleh masuk kena jalan kaki lagi sejam. lebih kurang gitu laa. horror okay!

azian,
hi there! salam singgah :-)
pandai! lagi sorg confirm tak rabun warna.. hehehe!
ohhh "sikat" tu common name utk berus laa yek, bukan utk berus jamban jek. kaktek tu buat ajaran sesat jek kan!
wah mulia sungguh sikap dia marah pun still maintain senyum. kalu org kita agaknya dah kancing gigi ketar2 tahan marah :-D
sudi2 laa tinggal tapak kaki kat sini lagi ya!

mm,
mmg confuse habis. beria2 plak tu dia kata takde sampai suruh tengok sendiri kat dapo. yeah, "false friends" kata omputih. i blajo spanish pun byk false friends ngan english. do u know "constipado" means "cough", not constipation :-D

Nazimah said...

lenkali speaking london aje ngan diaorg. yg nih bik, kalernyer green. yg tuh, blue, hehehe...

Maya Marisa said...

dieya,

u tau, the first few javaness words that my hb taught me are those foul words...betul! teruk kan laki ku nie..
anyway, itu merah, bukan hijau or biru..hehehehe

dieya said...

ct,
jangan tau, ada satu bibik yg my aunty pernah amik pandai speaking london! pasal dulu kat sana dia kerja operator telefon, so basic words dia tau laa.
betul laa kan, bila confuse kita guna bahasa lain terus :-D

maya,
muahahaha apa daa mr. n.. bukan nak ajo yg romantik2, yg sumpah seranah yg dia ajo bini hot dia yek :-D
ayoyo aci.. itu macam kalu kena pakai contact lense kaler ijau juga!