36 hours in penang (part V)

...continued from previous entry.

After lunch at Kassim Mustafa, we drove to Chowrasta, the popular marketplace where you could go crazy over a wide range of Penang traditional snacks.


Welcome to Chowrasta!


Downstairs is food heaven - jeruk, kuah rojak, sotong kering etc. Upstairs is fashion heaven - shirts, bags shoes etc.


The alley next to the main market is for Malay clothing - kain pasang, tudung, jubah etc. Pakcik tokey kedai pun tumpang pose ;-)


Shopping aside, poverty in Penang was difficult to ignore.


Kita minum dulu! Nothing beats roadside cendol!


Then we went to Masjid Kapitan Keling to perform solat.


We felt sticky from the heat at Chowrasta, so we headed to Gurney Plaza to enjoy the aircond.

After cooling down and accidentally shopping we headed to Padang Kota Lama. The weather was a lot better. Windy and cloudy. Just nice for a stroll. Though it also meant that it would be raining soon, so we couldn’t linger too long outdoors.


Jom pi sana!


Orang Melaka panggil beca. Orang Penang panggil lanca.


In memory of those who lost their lives defending the nation.


Farah was petrified that I sat there. One finger push and I could fall backwards into the sea!


Entrance to Fort Cornwallis. We arrived too late, it was already closed for the day. But the caretaker let us to take a peek inside and see...


...the real statue of Francis Light. Yang ni confirm bukan Michael Jackson ye Farah :-p

The moment we left Padang Kota Lama, it started raining cats and dogs. We decided not to take the chance of staying in city centre where we might get caught in traffic, as our flight was only a couple of hours later. So we drove to Bayan Lepas and dropped by a mamak joint called Makbul to pass the time.


Roti tisu, naan, tandoori chicken, pasembor, mee goreng mamak, mango lassi and ABC. An excellent end to the trip!

Maka makbul (sesuai laa nama kedai mamak tu) sudah pengembaraan kali ini.

Goodbye Penang!

Cheq balik dulu noo!

14 comments:

JaJa'Z said...

skang ni la baru akak terperasan yg sebenarnya banyak lagi tempat kat penang akak tak pernah gi..orang dok sibuk kata pasal chowrasta..akak tak pernah gi pun...padang kota lama..tak sure dah gi ke blom...teruk kan..hehhe..itu lah perbezaan kot bila gi jenjalan ngan kengkawan dan juga family..akak dulu masa zaman kanak2..heheh kalau balik kg kat penang..just kat area umah tok tu je lah...

dieya said...

k jaja,
kalau dah balik kg sure lepak ngan family kat kg kan. kalu tiba2 k jaja nak gi melepak padang kota lama makan pasemboq, kot nyer kecik ati pulak tok k jaja tu nnt. takpe2 now pegi lagi bawa b zack pulak, boleh jalan2 mana2 yg tak pernah gi tu.

Mamamya said...

huihhhh....byknya jeruk kat Chowrasta..t'liur lak..klu la dapat jeruk mangga tu..sedapnya...

beca vs lanca...baru ku tahu...:)

wawawa...x tahan tgk pasembor tue...yg lain2 tu kat sini pn blh dapat kan...tp the ori pasembor mmg kene pi penang lah gamaknya....

mmg menarik lah penang ni... :D

Anis Syuhada Nazari said...

finally! done reading 36hours in penang..somehow I felt like ur journey is more than 36 hours. LOL
jalan cerita yang padat..
yeay! kak dieya berjaya membuat sy teringin teringin teringin nak pergi melancong ke penang. mmg dh lme sgt xjejak kaki kt penang.
Hotel Hard Rock Cafe mmg..fuhhh terbaik.
makanan kt sana pun mmg m'buat nafsu mkn membuak2.haha
insyaAllah bakal dijadikan salah satu destinasi melancong tahun depan.hehe tahun ni dh full. ;)

dieya said...

k lieya,
jeruk mangga harum manis gula batu yg takde kulit tu memang masyuk!
kalu x silap, beca tukang kayung dok tepi, kalu lanca dia dok blkg.
pasemboq ori tu memang menawan kalbu. boleh makan berpinggan2!
k lieya kena pegi ni. sangat interesting!

anis,
hahaha the trip was 36 hours, the story 5 hari 5 malam baru habis :-D
penang is a wonderful place. i am fond of places with plenty of culture + history. anis mesti pergi! yeah do stay at hard rock hotel, i totally love it!
part makan toksah cakap laa.. balik kl takmo naik atas penimbang.. takut sakit jantung tengok berat sendiri.
amboi sampai full tu! have fun travelling. write all abt it when u get home k!

Anis Syuhada Nazari said...

sure sure. can't wait also.tapi hujung tahun ni baru dpt pergi.hehe
do keep on writing about your journey also..sangat suka baca :)

PENA CELORENG said...

Eeemmmm, it is interesting. I'm follow yr back. Tracking......... You should go to Kg Nelayan and hv experience masa nelayan balik ke pantai. Satu lagi tempat adalah 2nd hand market. Barang antik gitu (tapi sy belum dpt pergi, hajat memang nak pergi, sejak anjur pameran barang antik kat muzium selangor last 3 yr). he he BRAVO write up

dieya said...

anis,
inshaAllah.. i write about mine, you write about yours, deal?
have a great vacation! sekarang study dulu okay, dah start new sem kan? jangan dok ingat nak cuti je tau :-p

pena celoreng,
never thought penang has kampung nelayan. ingat semorang dok rumah flat.. hehehe.. that's a great idea, will save it for my next trip there.
ada antiquity market? interesting! tak pernah dengar pun.
thanks! glad that you enjoy reading them :-)

JaJa'Z said...

ada plak takde kg nelayan..kalau gi blah bandar jek memang la tak jumpa..cuba gi blah bayan lepas..teluk kumbar..balik pulau..kat situ semua kg2..kg akak kat situ la..dulu selalu petang2 lepak kat pantai tgk nelayan bawak balik ikan...syokkkk..

sepupu akak ada pernah sebut either 'rock walk' or 'road walk'..dia orang kata banyak jual barang2 kat situ..tapi akak tak sure plak blah mana menda alah tu...

Ijannina said...

I love Penang, too. What they have inside Fort Cornwallis?

Sha@Mama Tina said...

hai..salam kenal dieya..

first time datang sini nih..banyaknya citer2..hehe..pernah gak gi penang tapi macam tak tau jek ada tempat2 yang mcm ni. maklumlah..org bawak pegi..ikut je la u!

belum berkesempatan nak pegi lagi la gamaknya penang ni..

dieya said...

k jaja,
tuh laa dok jalan2 area bandar je, tak pegi pulak area kampung. nx time kena visit kampung nelayan laa.. mesti best!
rock walk? apa tu? kena cari ni. kalu hard rock tau :-p

mon,
i could only take a quick peek as it was already closed for the day. so cuma nampak patung francis light je. i think there are old cannons and stuffs, not sure.
penang is awesome! i like!

k sha,
salam kenal! penang memang best. wah syok laa ada org bawak, takyah susah2 nak plan pegi mana. kalau next time pegi boleh k sha try tempat2 yg dieya pegi tu.
will visit your blog real soon :-)

Messy Mummy said...

Dieya,
Hope you had fun. Tumpang tersengeh and gumbira gak dengan your short trip but ghiler banyak aktiviti nieh.. and i hope that u guys gumbir akhirnya dapat ketemu en. Francis Light. Huhu..

dieya said...

mm,
yeah memang trip yg effective! suka sangat! owh pastinya kami sgtlah gumbira jumpa francis light yg sebenar :-D