once upon a time, in an airport not so far away...

Kak Z and I were at the hangar the other day, attending a workshop. During tea break, we wandered around the reception area, where there were showcase cabinets filled with award plaques and tournament cups. Some of the stuffs were so dated that they had old MAS logo on them.

Kak Z: Bila Kak Z tengok logo lama MAS ni, teringat masa Kak Z mula2 mintak keje ngan MAS 17 tahun dulu.
Me: Oh ye ke, lama betul Kak Z kerja sini ek.
Kak Z: Ye lah, dulu family Kak Z orang susah. Nak sambung belajar takde duit, arwah ayah suruh berhenti ITM. Tengok2 ada kerja kosong kat MAS, terus apply.
Me: Kenapa tiba2 teringat?
Kak Z: Haa... pasal...

Flashback 17 years ago…

Interviewer: Awak betul2 nak kerja kat sini? Sanggup buat kerja angkat fail berat2 semua tu?
Kak Z: Ya, encik!
Interviewer: Kalau macam tu, jawab soalan ni. Awak tahu tak apa logo MAS?
Kak Z: Tahu, encik!
Interviewer: Apa dia?
Kak Z: *Dengan penuh konfiden* Ikan emas!
Interviewer: Haa?! Apa?? Lagi sekali???
Kak Z: Ikan emas!!!

The interviewer laughed so hard. He never heard anyone saying that MAS logo was ikan emas! Anyway, Kak Z got the job and ended up working under his supervision for several years.

Me: Hahaha! Macam mana laa Kak Z boleh terfikir nak kata ikan emas?
Kak Z: Awak tengok laa logo lama tu.. kaler merah.. dengan ekor2 dia macam tu.. tak ke macam ikan emas tu?
Me: *Looking at the old logo closely* Hahaha! Ye laa Kak Z, sekali pandang memang ada rupa ikan emas!
Kak Z: Hahaha! Kan! Sampai sekarang kalau boss lama tu nampak Kak Z, mesti dia dok mengusik pasal cerita ni!


The flying ikan emas ;-)

9 comments:

niSamiR said...

hehe...errr..bukan wau ek dieya??

Messy Mummy said...

Hahaha.. Comel jer jawapan.

JaJa'Z said...

hik hik..ikan mas la pulak kan..mujur dia tak cakap ikan aye..hik hik hik...

dieya said...

nisa,
gambar wau laa yang.. kakak tu je masa muda2 ingat gambar ikan :-D

mm,
memang comel! tak di sangka2 kan!

k jaja,
wahahaha kalu dia ckp ikan aye memang laa.. kena suruh pakai spek tebal mcm teropong gitu!

dyanna said...

wahaha! sorry kak Z, tapi memang lawak. boleh imagine muke innocent sambil menjawab, "Ikan Emas!".

dieya said...

dyanna,
memang sungguh kelakar!
kak z tu pun dok gelak2 masa cerita kat i kisah zaman dolu2 dia tu :-D

Liza said...

my dad worked for MAS for 36 years until the day he retired, nak tanyelah whether the logo looks like ikan emas. sure i kena marah dgn dia, cause he is so proud of MAS until now....

dieya said...

k liza,
hahaha.. ada yg makan lauk ikan emas pulak nanti..

PatinPasta said...

Dieya,
Haha! Suka la jawapan ikan emas tu.. so very the cute maa!