i bought a plane!

So what’s next after being a pilot? Gotta get my own plane!

Owh yes I did! Bought an Airbus 380-800, the biggest and latest jumbo jet. Very expensive, RM 15 million :-p


A380 in a box.


How do I put these together? Need to recall my LEGO building skills.


See, it’s A380.


A little nudge here, a little knock there, finally it’s done!

This is the super duper extremely cheap version of an aircraft model. Just for fun. The original according-to-scale model easily costs a few hundred bucks. No kidding. Check out the Temptations in flight shopping catalogue the next time you board our flights. You can get it there.

Well, for a back office staff like me, this toy plane is already good enough for decoration purposes. I’m not an aviation engineer nor an aircraft mechanic. Those people will never condone such poorly scaled model. To them everything is about precision, there’s no playing around with that. Which is a very good practice, if I may add.

Thinking of putting the plane on Dobby’s dashboard. Sementara tunggu kereta sampai kita beli kapal terbang dulu.

Dobby, come faster! Your new friend is waiting!

12 comments:

Mamamya said...

morning2!!

cantiknya dieya...bestkan klu dapat buat koleksi byk2....sweet n comel... :)

JaJa'Z said...

Thinking of Dobby..emmmmm keta jenis apa ek??? hehhehe..kalau yang kerja takde kena mengena ngan flight2 ni pun bleh beli tak plane beribu2 lemon ni?

dieya said...

k lieya,
morning!!! mmg ramai yg buat koleksi, susun atas cabinet. ada yg siap buat para khas utk letak planes diorang, cute jek!
dieya ni first time beli, nak hias dobby punya pasal ;-)

k jaja,
boleh no prob. kalu nak beli yg mahal (saiz dia tepat according to scale) ada jual kat atas flight. selak2 je catalog kat belakang kerusi depan tu :-)

PatinPasta said...

Dieya,
Plane ada.. Dobby ada. Muat garaj nak parking dua2 nanti? :D

* bila tuh nak dapat Dobby, at last pilih yang mana?

dyanna said...

hopefully Dobby dapat Aura A380. kalau jem terus je tekan butang "T" utk "Terbang" dan fly over the traffic. Lagipun u already have some flying 'experience'. Lol.

dieya said...

aida,
kalu tak muat kena laa tumpang hangar kat airport.. hahaha!
eh lupa nak jawab soalan k jaja tadi so jawab sekali with yours. last2 pilih honda insight. getting it in feb 2011. can't wait!

dyanna,
how i wish! if only dobby can fly, swim, submerge, bounce.. dah macam inspector gadget laa pulak.. wouldn't that be awesome :-D

lucky said...

dieya, RM 15 jer? dats soo cool!! dlm in flight MAS katalog tu ker?? im soo gonna get it next time i fly :)

dieya said...

dora,
eh chup.. chup.. the one in the catalog is the one yg RM 200+ tau, because it's the one according to scale. yang RM 15 ni tak ikut scale, not in the catalog, i bought it from a colleague. oh dear.. sorry if i misled you!

My Bloggie ! said...

kak. belikan 1 kak. :DD macam best je.. mane tau nanti dapat keje ngn MAS

dieya said...

isma,
hahaha.. bring your kaklong and budak comel 2 org tu datang kl, nanti i belikan ;-)

Maya Marisa said...

wah, after this heli pulak ker?
er, submarine or kapal layar nak tak?
hehehe P
p/s: my cha cha suka collect train. thomas & friends? chuggington? semua ada kat rumah nie. barbie doll ajer takde.

dieya said...

maya,
wah idea2 yg menarik tu! heli boleh tumpang hangar kat ofis. pasni kena sewa spot kat marina nak letak kenderaan2 laut pulak.
i tak suka collect train, tapi suka naik train, coz i like to look at sceneries along the way. go go cha cha! girl power! grrr! :-D