dingorat polis trafik

As we were on our way back to office after lunch…

Zaza: Korang tau tak, semalam I kena tahan ngan polis trafik!
Me: Haa? Kenapa?
Zaza: Sebab bercakap semasa memandu.
Liza: Bercakap? Cakap telefon?
Zaza: Ha’ah cakap telefon.

Minah ni suka buat ayat tak habis tau. Takkan laa driving tak boleh bercakap langsung sampai kena tahan dengan polis.

Anyway, apparently as Zaza was exiting the toll, she felt a sudden urge to call her mum and ask about her sister who just gave birth (kes tak sempat2 sampai rumah dah nak bercakap). While she was happily talking to her mum, left hand holding her mobile phone, right hand on the steering wheel, she saw flashes of light on her rearview mirror. Police! She stopped the car by the roadside, wound down the window and handed over her driving license to the police.

Police: Haa.. memandu sambil guna telefon!
Zaza: Err.. ha’ah encik.. saya ada kecemasan ni.. nak cepat sampai rumah..
Police: Sebelah kiri kan?
Zaza: Ya.. terpaksa guna.. kecemasan.. kalau tak saya tak pernah guna telefon masa driving..
Police: Awak tau tak guna telefon semasa memandu tu satu kesalahan? Kalau saya saman awak kena bayar RM 200 tau!
Zaza: Alamak encik, kesalahan pertama ni tak boleh maafkan ke?
Police: Awak dari mana ni?
Zaza: Baru balik kerja. Nak cepat sampai rumah. Ada orang tunggu saya kat rumah ni.
Police: Kerja kat mana?

Zaza wanted to lie, then she realized that she was still wearing her MAS staff ID, so no chance there.

Police: Awak kerja kat bahagian tiket ke?
Zaza: Taklah, saya kat Finance.
Police: Awak mesti dapat tiket murah kan? Saya orang Sarawak. Awak boleh tolong saya beli tiket murah?

Alamak, looks like business was going to become personal. Or a mix of both.

Zaza: Encik beli je laa online. Saya pun beli online jugak.
Police: Ala.. takkan laa awak tak boleh tolong saya? Kalau nak balik kampung saya selalu je tak dapat tiket.. kena standby.. susah laa..
Zaza: Saya tak kerja kaunter tiket, camne laa saya nak tolong. Saya bagi encik phone number kaunter tiket laa yek? Saya nak cepat ni.. ada kecemasan..
Police: Takkan tak boleh tolong langsung?

Somehow the police officer wasn’t about to let her go so easily, even though she had been saying “nak cepat” and “ada kecemasan” again and again.

Zaza: Encik belilah online. Senang je.
Police: Mahal lah tiket tu. Maklumlah saya ni kerja polis trafik je, nak balik selalu manalah nak mampu kan. Awak tak boleh belikan saya tiket murah ke?
Zaza: Kalau beli online boleh bayar pakai credit card. Saya pun beli online jugak encik.

The police officer went around her car to look at her road tax sticker. That was when Zaza realized that the one on the windshield was the old one – already expired in November 2009! She forgot to paste the new one for almost a year! Fortunately the new one was in the car (just that she didn’t paste it) so if the police asked for it, she would just show it to him. Then he returned to speak to her.

Police: Kerja MAS ni sure takde masalah nak bayar saman RM 200 kan?
Zaza: Tapi saya pun study juga encik, RM 200 tu banyak.
Police: Kalau saya saman awak, awak tak bayar, awak masuk jail tau!
Zaza: Ish.. tak pasal2 pulak saya ada rekod jenayah..

Takut juga Zaza dengar perkataan “jail”. Anyway, interestingly, he didn’t mention about the expired road tax at all.

Police: Awak belajar kat mana?
Zaza: Kat UiTM.
Police: Oh, UiTM. Saya pun UiTM jugak dulu. Lepas grad susah nak cari kerja. Ni lah kerja saya, jadi polis trafik.
Zaza: Err.. hehehe.. *gelak nervous*
Police: Eh gelak pulak dia.

She had run out of words already. The entire ordeal had been going on for nearly 15 minutes. Kalau betul ada kecemasan entah jadi apa dah, tak habis lagi melayan polis trafik punya pasal.

Police: Boleh bagi phone number?

Zaza sudah serba salah. Mahu bagi? Sah kena kacau dek abang polis lepas ni. Takmo bagi? Terbang RM 200 bayar saman.

Zaza: Err.. bagi phone number kaunter tiket eh?
Police: Habis macam mana nak contact awak?
Zaza: Laa.. kan ada nama saya kat lesen tu!
Police: Bagi phone number awak laa.

He gave her a notepad. She wrote down her number. Usually when giving phone number to strangers, she would change the last digit to a different number. But in her nervousness, she couldn’t remember if she did that. She might have given her real number altogether!

Police: Nak panggil apa ni?
Zaza: Panggil laa nama kat lesen tu.
Police: Ye laa kan.. manalah tau ada nama glemer ke..
Zaza: Takde glemer2. Panggil nama tu je. Okaylah, saya nak balik ni. Ada kecemasan.

Tak habis2 kecemasan. Dah masuk 20 minit takde maknanya dah kecemasan Cik Zaza woi :-p

Finally the police officer let her go.

Liza and I couldn’t stop laughing the entire time Zaza was telling us about the incident. Both of us arrived to a simple conclusion: The police officer wanted to mengorat Zaza. Maybe he was thinking “Kalau aku kawin ngan awek ni, senang aku nak balik Sarawak. Dapat tiket murah. Tak payah standby. Boleh balik kampung selalu.” :-D

Me: Affair dengan abang polis laa you!
Zaza: Hee.. tak kuasa!
Me: Bagus apa, pasni we all boleh minta tolong you bayarkan saman.
Zaza: I pun takmo bayar saman! My phone number is worth RM 200 tau!
Liza: At least berbaloi laa you borak2 ngan dia, selamat RM 200 kan.

Zaza said the moment she reached home, she quickly pasted her new road tax! Padahal tinggal sebulan je lagi the new road tax nak mati. Serik laa tu, takut kena ngorat lagi :-p


Inilah gadis yang kena ngorat dek polis trafik itu. Photos were taken while she was telling us about the incident. Nasib baik bercakap tanpa telefon sambil memandu tak kena saman ;-)

Cik Zaza, you tunggu je laa panggilan hangit hangat dari abang polis ye!

15 comments:

~jeet~ said...

well, at least zaza punya negotiation skill boleh pakai la jugak, kalo i kena tahan i setuju je bayar saman, i tak pandai nego langsung!! ;)

dieya said...

jeet,
kalau semua org mcm u, boring laa keje polis trafik hari2. lain kalu u goda2 laa, terhibur sikit kehidupan diorg ;-)

JaJa'Z said...

akak pernah ada pengalaman macam ni jugak..but bukan akak la yg kena ngorat..kawan akak yg tengah drive..masa tu kat segamat..dia bantai potong double line..alih2 JPJ kat depan...apa lagi..kena tahan la..member ni dah cuak..muka dah nak nangis..siap cakap pun terketar2..last2 mamat tu mintak no phone bagai..tanya kerja apa la..siap panggil lagi kawan dia lagi 3 orang sebab dalam kereta tu we all berempat..tak kuasa weh..dengan akak sekali kena...tapi time tu takde mr zack lagi la...

ahkakbatik said...

apesal kaktek dulu takdek abg polis nak ngorat? bughok sangat ke kaktek nih? huuuuuhuuuwaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!

dieya said...

k jaja,
tuh dia.. sampai sekereta kena ngorat tu! hebat sungguh aura k jaja yek ;-)

k tek,
mungkinkah k tek terlalu cun bak pasha sanda ataupon maya karan sehingga menyebabkan polis2 itu segan nak ngorat..?

Mamamya said...

selalu juga dgr kes abg polis ngorat2 nih....nasib baik abg kmdo x der peluang nak buat mcm tu kan ehehehe.......

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

ahakssss.... sabo jer lah... untung tak kena saman kan..

dieya said...

k lieya,
hahaha sah2 abg kmdo tak jumpa awek kat dlm hutan utk dingorat.. kalu jumpa gak cepat2 laa baca ayat2 suci banyak2.. ;-D

libl,
nasib baik kan? untung jadi org pompuan ni, senang nak lepas dari kena saman.

Liza said...

somehow I am interested to know whether the abg polis did call her? mcm kes abg sg udang you gak kan (jgn marah yer)

JaJa'Z said...

dear..tlg buat kisah sambungan ek..kot2 la ada panggilan hangat dr abg polis tu...korek2 sket citer dr zaza tau..

Aida Rezuan said...

Dieya,

Sama la dengan Jeet. Kalo saya la.. memang terbang 200. Nak mintak kurang pon tak reti dah. Tabek sama Zaza sebab still maintain cool walopon nervous. Hehe!

niSamiR said...

hahaha..cam klakar je ur frens story ni..hehe..btw nak share my fren pny experience with abg2 polis ni...die tak pakai seatbelt then nmpk ada polis kat dpn die...n die kalut2 la tarik seatbelt tuh, but time die dok sibuk tarik tu, polis dah kat sblh die dah n he said: tak sempat dah....hehehe n kena la saman..huhuhu

dieya said...

k liza,
hahaha.. tak marah.. lagi nak gelak ada :-p
i'll follow up with her if the abang polis did call her kay!

k jaja,
owh lg satu request utk episod sambungan ye.. nanti dieya korek2 ngan zaza yek!

aida,
mmg dah nervous habis minah tu.. dah laa lama betul kena tahan, sorg2 pulak tu. nasib baik kan!

nisa,
hahaha i gelak2 baca polis tu kata tak sempat dah.. hahaha.. nasib dia tak tolong tarikkan seatbelt sekali!

dyanna said...

oh dear, polismen can be so direct sometimes. kesian kat your friend zaza.

if it makes her any better, I was 'dikacau' by them last time when i was doing my outdoor walkie talkie test. I had to be at the same spot for the whole day and ada peronda buat rounds. they spotted me and after their 2nd round, they used their loudspeaker and asked 'HAI, CIK ADIK, BOLEH KAMI BERKENALAN?' while driving past me in their car. imagine that. the whole stretch of road could hear that. and I was like.. "omg, ape ni? takkan nak menjerit balik kot?"

dieya said...

dyanna,
omg that's hillarious!!! siap pakai loudspeker lagi! u r fortunate they didn't blast the siren! :-D