japanese speaking car

Last week my friend Liza took me out for lunch in her Harrier. It’s a “recon” car so it has Japanese specs. The funny thing is that all the buttons on the dashboard are labeled with Japanese characters. The LCD screen (which supposes to explain what is which) also displays everything in Japanese. She only knew one button – air-cond (thankfully!), the rest she had no clue.

I took a couple of photos of the dashboard and posted them on my Facebook. Then I tagged my Japanese speaking family and friends, asking them to translate the wordings. Received several very useful replies.


That’s the dashboard. The third button from left is for air-cond. The rest?

Tom: Please wait, Map Disc confirming in progress.....kereta baru ker? :)
Liya: yg button tu: TV-image quality-aircond-information-menu-destination-present location =)
My aunt: screen tu kata‘tengah verifying the map disk kat dlm tu...so please tunggu’.....map pun in japanese??hahaha!!!!



This one appears when she reverses the car.

Liya: dia suh confirm kiri kanan kete dgn mata ok ke tak..:)
Erin: every color hv own meaning...how safe can reverse n the danger area if touch certain line...i ges so..hehehe
Nafnaf: sila pastikan kereta2 di keliling kenderaan anda ituuu . yg line2 tu mcm erin ckp tu..... hmm kesimpulannya “SILA PASTIKAN’ tu jerr. hehehe. kereta jepun mmg byk “sila pastikan, sila pastikan, bahaya bahaya...” hehehe

Hahaha now we know!

By the way, Liza figured out that the car’s radio can only reach frequency up to 85.0 or something. Since most Malaysian radio stations play on frequencies more than 90.0, she hadn’t been listening to radio since she drove it! :-D


That’s the lady driver.

No more main tekan2 after this!

Since it’s Friday and we have long lunch break, maybe I should ask her to drive out today so we can godek2 the other buttons. Let’s see if they work!

10 comments:

JaJa'Z said...

dapat kereta susah nak paham macam tu..payah la plak kan...tapi keta tu memang best pun..teringin nak naikkkk

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

Tech Japan mmg canggih..rasa rugi tak geti bahasa nippon..

dieya said...

k jaja,
itulah pasal siap kena pakai translator nak bagi paham. yeah mmg best, tapi besar gedabak, nak parking is a bit of a challenge.
be careful k jaja, nnt cik gen 2 dengar merajuk lagi dia.. hihihi!

libl,
still not too late to learn. ramai kekawan reti ckp nihon, bleh prektis!

liza_yg bawak kete jepun tapi tak reti bace.. said...

hehhehe.. just read this la after our lunch today.. so tak boleh practise la tadi kan..huhu.. thanks a lot for the meanings.. :P

Mamamya said...

uihhh...klu akak la kompom drive jerk..tp x parking2...ehehehe....besar tu kete Herrier nih....

tp japanese cars quality mmg tip top kan...akak admire sgt dgn brand HONDA..tp harganya x blh tahan dik...

so..b'belanja m'ikut k'mampuan kan....karang x pasal2 baru tgh bulan poket dah kering.... :)

p/s:en.suami suruh akak drive naza tu pn akak x berani...lg kan harrier.....;)

dieya said...

liza,
itulah dok sibuk cerita ceriti till i forgot about trying the buttons! u have to drive out again nampaknya ;-)

k lieya,
hahaha.. kaya laa tauke pam minyak camtu.. takpe2 k lieya parking je laa kat tempat bas, sure sekali balas je terus cantik masuk petak :-D
yeah japanese cars are so costly! kalau dapat local car yg just as good tapi lagi murah apa salahnya, janji hati senang.

ahkakbatik said...

dieya... meh kaktek translate kan chart nak reverse tu....

kaler kunin ado mamat dah kena langgor bila keta reverse..

kaler merah ado minah kena langgor bila keta reverse..

kaler ijo..ada kucen keta dah kena langgor masa reverse...

kira belum canggih mana lah depa tak reti lukis shape org terbungkang kena langgor time keta reverse...

cekian translasi dr org yg sakit kepala...

dieya said...

k tek,
uih sungguh hebat sekali translasi k tek ittew! tak sia2 makan obat flu sampai overdose.. bertambah daya pemikiran.

*Jilly* said...

my fren bw balik jpnese car and his radio pun sama. tp actually boleh dengar all radio stations tp kena cari sendiri sbb frequency shift je. <-- dia cakap la. i think betul :)

dieya said...

faz,
ye ke? nanti i suruh dia drive out lagi, boleh i godek2 radio dia pulak. hahaha jadi keje godek kereta orang :-D