hodoh rupanya blogku ini

I’ve been using standard issue Internet Explorer 6.0 for the longest time. Not because I don’t want to upgrade, but more of because I don’t find any need to upgrade. That was until recently, when the browser started giving me all sorts of problem. Pages wouldn’t load entirely, the browser hanged more often than usual, some applets wouldn’t appear, so on and so forth. So I’ve decided to install the hottest free web browser in town – Google Chrome. After using it for hardly a few minutes, I can totally feel the difference – pages load much quicker, no more screens freezing and I can now see some applets that I couldn’t see before.

But one thing bothers me though – my blog looks really ugly! Like super duper unbelievable ugly! Ugh!

You don’t believe me? Look at these.


That’s how it appears on IE. I’ve always thought it looks like that on any browser, apparently it doesn’t.


That’s how it appears on GC. The background looks pale, with two cloudy layers, the top one being a bit thicker.

I really have no idea why it becomes that way. As you know I’m really busy these days so it’s going to be a while until I have the time to fix it. Till then, please bear with the ugliness, even though I can hardly stand it myself.

One more thing, I realize that some pages appear differently on GC as compared to my old IE. For example Zu’s blog below.


That’s how I’ve been seeing it on IE.


That’s how I see it now on GC.

No wonder when I commented about her new langsir merah, she replied that it’s actually pink. And here I thought one of us must be color blind.. hahaha! Sorry ye Zu, I tak salah, IE buruk tu yang salah :-p

And because Zu, Kak Liza and Maya all use the same template, only now I realize the real color of their langsir. Pink belang2 rupanya, not bright red as I thought it was.

Adusss.. I really hate how my blog looks on GC. And you know laa kan I’m the kind of person who pays a bit extra attention to perfection (read: sedikit OCD di situ). Rasa macam tak balance je dalam kepala.

Perhaps this is the time for me to train myself to be a little less OCD.. huhuhu..

P.S.: Semoga saya tidak termimpi2 tukar langsir blog untuk beberapa hari ini..

11 comments:

ZuNas77 said...

hahaha..sabor jer lah..i plak ingat u suka pale color. terpikir gak nape nadiah tukar profile nih. dulu kalau tak sakan color, bkn nadiah la orgnya..hahaha..

nak buat mcm mana, diff applications, diff views kot...

Fertzy said...

omg nadiah!! mine must be ugly too. never bother la to check pasal tgk kat IE perasan jelitas ajek. wakakkakakaka

tolong tengokkan, burok tak??? kalau yer, ko ada geng la dieya. jgnla neves breakdown sgt. wakakakakka

aku nie mmg malas with capitol M nak tuko2 langsir bagai nie. sednagkan langsir kat rumah pon style terus buang tadek tukar2 ganti2. hahahaha tp takkan nak buang blog pulak? haha

dieya said...

zu,
tu laa pasal.. baru skrg i sedar akan kehodohan yang sedang berlaku.. eeiiwww! moral of the story, bila tukar langsir kena try tengok on diff browsers.. haih!
pasni nak pakai langsir kaler apa ek?

noly,
i just checked yours, nampak sama je dlm IE mahupun GC. so should be okay laa. hahaha sama ler kita jarang2 benonyer tukar langsir ni. tapi kalu dah hodoh tahap gaban kena laa tukar cecepat, mau bingung nanti!

ilif said...

i actually like the GC version :) nampak sweet pastel colour gitu

JaJa'Z said...

tak tau plak akak kalau buka guna IE blog dieya jadi terang benderang..sebab sejak dah guna GC akak memang tak guna IE dah..sebab selalu 'hang'...akak tak kisah pun pasal ur bloh templete..janji ceritanya adaaaaa.hehehhe

dieya said...

ilif,
you do? i actually like the template, sweet kan! need to figure out how to keep it while making sure it appears consistently on most (if not all browsers).. hmmm..

k jaja,
hahaha i agree! dah tukar template (pakai blogger's standard) buat sementara waktu. belasah je mana2 yg boleh masuk with my original setup, so takyah pikir nak tukar font colors ke apa. nanti2 laa baru revamp betul2.

Maya Marisa said...

ala kesiannyer. if u didnt explore this, sure u ingat langsir i merah menyala, instead of pink.
still busy lagi ker with assignments?

-farahsu- said...

eh nadiah..skrg bckground mmg recycle theme ke? ke GC aku plak yg tk betul? sejak bile ko promote kitar semula..tp klu ye bagusle :D

dieya said...

maya,
ada hikmahnya juga IE tu selalu hang, baru i terpikir guna GC. if not sampai bila2 laa ingat u pakai langsir merah. yeah, still several more to go. can't wait to wrap everything up!

farah,
ha'ah skrg pakai tema recycle. hahaha yg beno nyer that's the only background yg aku rasa boleh masuk dgn the previous setting.. pasalnya takde masa nak main try test design.. so blasah je laa labu :-D

~jeet~ said...

dieya, semangat recycle betul ek, sampai letak kat blog background ;)

dieya said...

jeet,
hahaha itulah terpikir gak later ppl think amboi2 poyo sungguh i ni nak recycle yek.. but dlm nak cepat2 tu pattern tuh jek yg i jumpa yg matching with the initial setup so amik je laa. sambil2 tu bleh promote going green :-D