hide your valuables

My aunt sent me a bunch of pics of how you can hide your valuables at home. Most of them I’ve never even thought of. Check them out, might be useful to you.































Perhaps some work needs to be done before you can actually use these items as hiding places. And to avoid someone (i.e. children, visitors) from accidentally discovering them is another challenge.

If you really have lots of valuables at home, getting a safe box might be a better idea than stuffing your pillows with jewelleries. Unless you actually sleep better that way. Manalah tau kot2 lagi lena tidur berbantalkan intan berlian :-p

13 comments:

JaJa'Z said...

uish...kalau semua orang praktik kan cara ni..alamatnya semua orang tau kat mana orang lain simpan segala barang2 kemas..hehhehe..happy working deaarrrrrr

dieya said...

k jaja,
hahaha betul laa kan. lepas ni perompak semua dah tak selongkar almari dah, pegi selongkar peti ais pulak.. pasal nak cari barang kemas sorok dalam tin coke :-D
owh mentang2 cuti ye.. best nyer! baru masuk keje after 3 days away last week, macam2 menanti.

Mamamya said...

wahhh...so kreatif lah....tp btl kata jaja kan..klu dah display gmbr2 cam ni makin mudah la perompak2 kat luar sana....x mau dah selongkar almari..habis semua plug kat umah pulak di selongkar dia.... :D

Tawel Sensei said...

Well, these are no longer useful to you if the burglar is also an avid reader of your blog ;)

dieya said...

k lieya,
ye laa kan tak pasal2 pulak kena repair plug coz abis kena gerudi dek perompak :-D

tawel,
wooops, didn't intend to assist any kind of robbery!

Maya Marisa said...

ooo creativenyer....and the robbers will be creative as well...
my fav is the first pic...cos rumah i banyak books. i think robbers tu kalau datang rumah i bukannya takat curi barang, habis bukuX2 dia baca skali...hahaha

Liza said...

wow, interesting, reminded me of a p ramlee movie where they hide a radio transmittor in a rice bowl

dyanna said...

now, is there a pillow big enough to hide a desktop computer?

dieya said...

maya,
hahaha senang laa kan polis nak tangkap diorang, coz tgh bz baca buku! mesti perompak2 itu intelligent belaka :-D

k liza,
you know what, that reminds me of cerita org tua2 masa diorg hidup zaman jepun, sorok radio dalam tempayan.. takut askar jepun jumpa nnt kena potong kaparaaa!

dyanna,
i think you need the whole bed to do that ;-)

Erin said...

well, my mum used to hide her jewellery dlm tmpt beras laa, dlm almari pinggan laa...tah merata2. Last2 she came to her senses and simpan everything in the bank...it's safer, apa2 ade insurans. But it's such a hassle, nak pkai kne g amek kat bank haha

dieya said...

erin,
that's so typical of mums and grandmas kan? yg bawah tilam laa, bawah tikar laa.. sekali bila budak2 balik kg main nyorok2 terjumpa sudah emas selonggok.. hahaha!
kalau nak tukar2 selalu i think ur mum better get a safebox at home. and a good alarm system at that!

Aida Rezuan said...

Dieya,
Amboi kreatip sungguh! Kena ada berkepuk2 barang kemas, baru berbaloi tebuk sana sini.

dieya said...

aida,
hahaha kalu dah berkepuk2 buat satu saferoom terus!