sushi orang melayu

During yesterday’s lunch hour at work...

Me: Jom lunch kat Sushi King!

Kak A: Sushi?! Hish takmo la Kak A makan pulut. Adik sepupu ada bawak gi makan sushi hari tu. Tak lalu Kak A. Dah ler seto’et je pulut balut ngan daun pisang!

*Thinking* Huh? Sushi balut daun pisang? Restoran mana pulak adik sepupu dia bawak dia ni? Suddenly...

Miss B: Eh Kak A, bukan daun pisang laa. Itu namanya seaweed!

Hahahaha! Me and Miss B gelak macam nak pengsan! She thought that the seaweed was daun pisang! Ingat lemang ke apa?

Me: Seaweed tu boleh makan la Kak A!

Kak A: Laa ye ke? Puas laa Kak A dok tanggalkan daun tu. Patutlaa adik sepupu dok tengok jek Kak A makan!

Hahaha! I could imagine how puzzled her cousin must be seeing her peeling off the seaweed from every single sushi!

Kak A: Hish tak lalu laa Kak A makan pulut macam tu. Kita dah biasa kalau pulut mesti ada rendang. Haaa (tunjuk tangan segumpal) gitu!

Sah laa kakakku ini sukar membezakan lemang dengan sushi :-D

Maybe I should ask Angah to serve lemang to his Japanese friends during raya. Wonder if they will eat it dengan daun pisang sekali, thinking it’s seaweed!

11 comments:

JaJa'Z said...

kah kah kah..a'ah kan dieya..apa kata bagi japanese tu makan lemang kita..sure diaorang ingat sushi and telan sekali ngan daun pisanggg..time tu memang betul2 bebal la orang2 jepun ni...

kelakar betul kak A tu..tsk terbayang akak dia cabut seaweed tu dr sushi..apa je la yang tinggal kan..hehhehe

dieya said...

hahaha mau sembelit jepun2 tuh makan daun pisang!

takleh imagine camne laa dia dok cabut seaweed tuh.. dahlaa lembik, melekat2 kat sushi rice tuh.. memerlukan kemahiran yg tinggi :-D

Erin said...

That's super funny! pulut and daun pisang...haha, cant stop laughing

dieya said...

i know!!! :-D i had never ever thought anyone could mistake the two!
and surely never ever thought of sushi and lemang having any similarity!

Mamamya said...

aduhai...t'gelak akak baca n3 ni sampai damya tanya " knp mama ketawa sorang...?" aduhai....

akak dok m'bayangkan betapa ssh payahnya kak A tu nak tanggalkan seaweed yg mmg confirm m'lekat2...haih...sian dia.....org lain dah makan 3-4 ketui sushi blm tentu dah selesai buang seaweed pd s'ketui sushi.... :)

rugi x makan sushi...sedap tu...!! anak2 akak pun suka sushi...

Liza said...

i started eating sushi only about 2 years ago and become a sushi fan after that. tapi, still kena makan the cooked one lah, the raw one tak sampai lagik that level

dieya said...

k lieya,
hahaha heran agaknya damya tengok mama dia ya :-D
tuh laa mau habis berderai sushi tu lepas dia cabut seaweed. terseksa sungguh nak try makanan baru nyer pasal, tu dia terus takmo makan sushi lagi kot :-D
betul2! punya laa sedap sushi.. rugi kan!

k liza,
then u must try sushi zanmai at gardens mid valley. the sushis there are superb! price pun ok. try the "caterpillar roll" (with avocado slices), my fav!

エイザト said...

haha. betul tu. bagi diorg makan makan malaysian-style 'spicy beef sushi' (atau secara zahirnya lemang with rendang and daun pisang). totally opposite dgn raw fish sushi with seaweed. :D

dieya said...

angah,
hahaha great! nnt raya order lemang pak ali bawak balik sana.. bagi ayumi try ;-)

Aida Rezuan said...

Dieya,

Hehe! Nak gelak, buleh? Tapi tak pe.. at least skang dah tau, bertambah jugak ilmu. :)

dieya said...

aida,
sila2 mari kita gelak beramai2 :-D
yeah lepas ni takdelah dia bersusah payah cabut seaweed lagi. jgn raya nnt lupa cabut daun pisang kat lemang sudahhh!