search di awan biru

Search = Amy + Yazid + Hillary + Din + Nasir + Kid (sometimes)

To me Search is the best Malaysian rock band of all time.

Konsert Penghargaan Search Di Awan Biru last Saturday night memang best sangat. Walaupun audio system teruk, I really enjoyed the performance.

Layan gambar ok (walaupun tak cun). Banyak dah upload kat facebook so upload sikit je kat sini. Kalau nak tengok yang kat facebook click here.


Amy in action



Hillary (right) and Kid (left) - powerful duo



Orang berpusu2 balik after the show



Banyak orang banyak laa sampah



I heart Search!


Fakta2 menarik mahupun kurang menarik tentang konsert ini (cewah macam reporter laa pulak):

1. Audio system tersangatlah horrible. The puzzling thing was the audio functioned well when the opening acts performed. Bila Search performed dan dan tu pulak bunyi tenggelam timbul. Could hardly hear Amy’s voice. The guitars pun bunyi berdesing sangat. The only saving grace was their excellent showmanship.

2. It started really late. Supposed to start at 8:45pm, they only appear at 9:50pm. Fans dah menyumpah berbakul-bakul barulah nampak kepala botak Amy. Amy apologized kononnya they got stuck in traffic pasal kereta banyak double park kat luar. Huh whatever. That was not your first concert, you should know better!

3. After singing only 2 songs, ada technical glitch pulak. Satu stage padam, tinggal spotlights je. Audio pun takde. Blackout for 10 minutes.

4. Parking was a big problem. Securities Commission’s open space parking penuh and they closed the basement parking. Orang ramai parking tepi2 jalan depan SC and Science Centre. Ada pulak ulat parking took advantage asking for RM2 per car. Sejak bila parking atas rumput tepi jalan kena bayar?

5. Rupa otai2 rockers agak menakutkan. Rambut panjang, baju koyak rabak, rantai tebal macam rantai basikal. However they meant no harm, they just wanted to enjoy the concert like everyone else.

6. Ada sorang pakcik rambut panjang dah putih ala2 Dumbledore duduk atas wheelchair still datang tengok concert. Mula2 dia duduk kat tepi2 jek, then bila organizer nampak diorang bawak dia duduk depan sekali.

7. When the concert was about to start, organizer suddenly bukak pagar yg separate VIPs from public. Rasa sakit hati pasal gate tu jauh from where I stood so kalau nak lari pun by the time sampai kat gate dah penuh dah VIP area tu. Suddenly a guy behind me said, “Panjat je!”. I pun apa lagi without much thinking terus panjat grill masuk VIP area. If you see gambar ke video sorang minah tudung panjat grill kat konsert Search sayalah orangnya.

8. One of the booths (apart from food and drinks) kat concert tu was a tour agency promoting Pakej Umrah Bersama Amy Search. Sapa2 yg pegi tu jangan pulak suruh Amy nyanyi lagu Isabella kat Mekah.

9. Hillary was on lead guitar sampailah lagu Isabella, then baru Kid keluar. Then Kid took over for a couple of songs, before the two of them joint forces tunjuk skill menggoreng gitar till the end of the concert.

10. Mat2 rock yg dtg semuanya tunggu lagu Pawana. For me I nak sangat lagu Fantasia Bulan Madu so that I could scream “Andai dipisahhhhh...” sekuat hati. Tapi kuat macam mana pun still tak dengar suara sendiri coz orang keliling nyanyi lagi kuat!

2 comments:

Fertzy said...

this is sooooooooooooooo kewll!!! ** Dkt sana pon aku komen mcm nie** ekekeke.(words overly used by my kids), tp mmg kewl beb kau dpt pegi konset mcm nie.

siap ada pakcik dumbledore & akak pakai tudung panjat pagar tu yg tatahan tue. ekekekke

so, konset abes kol brapa beb?? dpt mwahh mwahhh dgn amy tak??

dieya said...

pakcik dumbledore tuh mmg otai habih laa.. tua2 gitu still rock woo

abes i think kol 1 pagi lebih. dapat muahs muahs amy dari bawah stage jek laa.. lebih2 karang ada yg kena luku dgn anak dia.. kalu nak kenal mesra2 pegi join amy nyer rombongan umrah ;-)