day 2: sightseeing in alor setar

Note: Maaaaaaany pics ahead. Kalau page ni lambat load sori laa yek, u guys better go do something else first while waiting for the page to load. Sudah rajin sikit menaip but still nak buat karangan bergambar coz banyak gambar2 menarik kat alor setar untuk ditunjukkan kat korang. Tahu je laa kan, alor setar (unlike langkawi) is not a tourist hot spot. To answer the usual question "apa ada kat alor setar", check out the pics from the lenses of a first time visitor. Nasib baik laa kitorang ni effiecient (hehehe.. mestilaa kan!) so keje semua dah siap on the first day. Dapat laa kitorg focus jalan2 on the second day :-)



Para pelancong sila baca map sebelum berjalan. Sebenarnya map ni tak membantu langsung, ada ke letak peta negeri kedah. Letak laa peta bandar alor setar, baru laa berguna kat pelancong yang jalan kaki sekitar town.



Alor setar town yang lengang.



This structure commomerates alor setar's being 250 years old.



Balai seni from the back.



Balai seni from the front. Tak interesting sangat, just banyak lukisan, tengkolok/destar, model rumah lama etc. Dari luar nampak besar, tapi kat dalam banyak exhibition halls yg masih tutup.



View from balai seni's entrance. See menara alor setar at a distance?


Masjid alor setar.



Entrance to muzium diraja kedah. This one is nice to visit. An old istana converted into a museum. Banyak pameran barang2 diraja.



A line of cannons greet the visitors.



Kak rosmah sempat borak2 dengan pak guard yang jaga museum. It was a friday (a weekend day for kedah) yet we were the only visitors at the museum! Seronok laa pakcik2 ni tengok org luar dtg visit museum diorg.



Muzium diraja kedah from the outside.



A very pretty staircase leading towards the musuem's upper floor.



A grand view of the front of the museum.



Bangunan wisma negeri.



Kak rosmah in front of Galeri Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah. It was closed for friday prayers.



Pose seorang pelancong yang first time datang alor setar. Tak tau laa apa nama menara belakang tu. Kalau korg tau sila bagi tau.



Noticed the ad as we passed by this old building: jawatan kosong pekerja am perempuan. Would you like to work here..?



This board says "perbuatan zina adalah haram, keji dan terkutuk". Gila apa diorg ni berzina tengah2 orang ramai.



Jangan romen2 kat alor setar.. kena jail woo!



Entrance to menara alor setar.



A replica of menara alor setar.



Kak rosmah skodeng sapa tu?


Mahal weh keychains kat sini RM10 sebijik.



View of the area surrounding the menara.



More view of the surrounding area.



The quiet alor setar town.



View of istana kuning from the menara.



On the way back lalu kat istana kuning, tengok2 ada warning besar2 tulis "dilarang masuk tanpa kebenaran (kawasan larangan)" so tak berani masuk. Tapi gate dia bukak punyalaa luas.



Gambar ni ambik dari gate. Cantik sangat pathway towards istana kuning.



Trees and greeneries in the middle of the town.



A nice walkway. Nampak bayang2 kak rosmah tgh berjalan nun kat hujung sana.



More banner of the sultan and sultanah.



Sek. Men. TM kat atas mydin alor setar. Kekawanku budak2 TM, sejak bila company korang bukak sekolah? Takde tempat lain ke lagi cantik nak buat bangunan sekolah.. isk isk isk..


Dah abis jalan2, mari kita balik kl. Kat alor setar airport takde self check-in kiosk ok, kena beratur macam tempat lain.


Bye bye alor setar, I had fun! Even though i missed out on visiting rumah kelahiran Tun M, Klinik Maha and makan laksa Kuala Muda, this short trip was still a good one. We'll save all that for next trip, ntah bila agaknya, but at least i already know where to go and what to do!

4 comments:

Fertzy said...

aha./...trip to Alor Setar......bukan langkawi...no wonder lengang.

so, whats your verdict? berbaloi tak aku datang cuti cuti mesia ke AS or afdhol aku terus ke langkawi ajek?

-ngeletiak.blogspot.com-

dieya said...

tak berbaloi laa gi alor setar.. boring giler tak byk benda menarik nak tgk. the best hotel there holiday villa kononnya 4-stars, tapi bagi aku cuma layak 2.5-stars jek. sangat rundown. the places of attractions yg ada (like museums n pekan rabu) pun not interesting for kids. sure muiz and muaizza keboringan tahap gaban nanti.

aku tak pernah gi langkawi.. hehhehee.. but i bet it's definitely a whole lot better than alor setar. if u wanna travel north, pegi jek laa langkawi. penang pun best, i love penang, but driving in penang mmg mencabar minda laa.

niSamiR said...

dieya..i think the spelling already change to Alor Star laa..not Setar anymore since 2003 or 2004 gitu kot..hihhi

dieya said...

eh yer ke???
nampak sangat i've been ingoring all signboards. in my head i'ts still alor SETAR with an E.
alamak.. banyak sangat dah guna perkataan SETAR kat blog ni.. so i tak tukar laa ye. org alor STAR jangan marah noo, next time i akan ingat it's alor STAR.